ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пускат нова банкнота от 20 евро през ноември

пари

Европейската централна банка пуска нова банкнота от 20 € от края на ноември. Новият й облик беше показан днес във Франкфурт на Майн от председателя на банката Марио Драги.

Новата банкнота включва иновативен защитен елемент – "прозорче с портрет", вградено в холограмата. Когато банкнотата се разглежда срещу светлина, прозорчето става прозрачно и в него се появява портрет на героинята от гръцката митология Европа, който се вижда и от двете страни на банкнотата. Новата банкнота от 20 €, както и тези от 5 € и 10 €, включва и "смарагдовозелено число" и портрет на Европа във водния знак.

"Прозорчето с портрет е истинска иновация в технологиите за производство на банкноти. То е резултат от усилията на Евросистемата да осигури трайната устойчивост на евробанкнотите на фалшифициране. Това ще укрепи доверието в евробанкнотите на тези 338 милиона граждани от всички страни в еврозоната", обясни Марио Драги.

Новата банкнота от 20 € е третата от серия "Европа", която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 година. Предстои да бъдат подменени и тези от 50 €, 100 €, 200 € и 500 €.

Банкнотата от 20 € е най-често използваната купюра евробанкноти. Тя се разпространява широко от терминални устройства АТМ, приема се от много машини за продажба на стоки и билетни автомати и често се проверява за истинност от търговците с помощта на малки устройства за проверка, поставени на гишетата им.

С цел да помогнат на производителите на оборудване за банкноти и другите заинтересовани страни да се подготвят за въвеждането на новите банкноти от 20 € преди влизането им в обращение на 25 ноември. ЕЦБ и националните централни банки от Евросистемата осигуриха информация и предоставиха предварително новите банкноти за провеждане на тестове и приспособяване на устройства.

Днес евробанкнотите се използват от 338 милиона души в 19 страни и са на обща номинална стойност 1000 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст