ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.

парламент

Новият държавен заем за 16 млрд. лева ще обсъдят в Народното събрание депутатите в началото на пленарното заседание.

Преди седмица заемът влезе в програмата на Народното събрание, но разногласията между коалиционните партньори наложи точката да бъде изтеглена от работната програма на парламента. Миналата сряда премиерът Бойко Борисов намекна, че ако Народното събрание не подкрепи тегленето на милиардите, кабинетът подава оставка.

ГЕРБ имат сигурната подкрепа на колегите си от Реформаторския блок и БДЦ. Против заема са народните представители от БСП, ДПС, Атака и АБВ. До късния следобед вчера финансовият министър уговаряше народните представители от Патриотичния фронт да подкрепят тегленето на 16 милиарда лева.

Максималният срок за връщане на заема е 30 години, а лихвата е до 10%. Това е записано в мотивите на премиерът Бойко Борисов към законопроекта за ратифициране на Договора за дилърство между България и Ситигруп Глобъл Маркетс имитид, HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк.

Три протеста ще се проведат в столицата срещу тегленето на нов заем от 16 млрд. лева.

От 09.00 часа партия „Атака" ще започне с митинг-шествие от "Цар Освободител" до Министерския съвет под наслов „АТАКА казва НЕ на военния заем от 27 милиарда лева".

За час по-късно пък е планиран граждански протест в градинката между Софийския университет и Народното събрание под наслов: "Нов дълг. Не!". Той е организиран в социалната мрежа Фейсбук.

Около 11.00 часа пък ще се проведе трети протест срещу взимането на 16 милиарда лева дълг на другата опозиционна партия БСП. Според изчисленията на социалистите имаме да връщаме само 5 милиарда лева и искането им е да се обясни за какво са останалите 11 милиарда лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст