ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лихвите продължават да се сриват

Левове

Доходите от депозити на граждани и фирми ще продължат да намаляват. Това сочат последните данни на БНБ за първия месец на 2015-а, които потвърждават прогнозите от края на миналата година. Всъщност лихвите стремглаво летят надолу. Например по депозитите на фирми в левове за една година те са намалели от 2.24% до 1.15% годишно. А по тези в евро – от 2.08 до 1.03% – или почти двойно.

Същият срив се наблюдава и при лихвите по депозитите на граждани. При тях за една година спадът е  от 3.89% до 2.36% (за спестяванията в левове) и от 3.44% до 2.05% – за тези в евро. Тези лихвени нива са усреднени за банковия сектор. А отделните кредитни институции имат собствена лихвена тарифа, която е съобразена с политиката й за привличане на средства – дали й трябва допълнително такива пари, дали те да са евро или левове и т.н.

Много банки предлагат лихви по депозитите на граждани между 1.8 и 2% годишно, а по депозитите на фирми – под 1.5% годишно. Това са кредитни институции с огромна ликвидност, които на всичко отгоре винаги могат да разчитат на подкрепа от своите акционери. Други банки пък привличат депозити, като предлагат за тях годишна лихва около 3%, защото се нуждаят от постоянен приток на свежи пари и могат да разчитат да го получат единствено от българския пазар.

Жестоката истина за причините, поради които лихвите по депозитите падат, е, че банките не могат да пласират средствата си в доходоносни операции като кредитирането на граждани и фирми. Независимо от усилията им да увеличат пласмента на кредитите и продължаващото намаление на лихвите по тях на пазара съществува огромен дефицит от платежоспособни кредитополучатели. От данните на БНБ се вижда, че за една година банковият сектор е понижил лихвите по заемите за фирмени кредити до 1 млн. евро – от 7.28 на 6.93% годишно за левовете и от 6.84 на 6.2% за тези в европейска валута. При кредитите над 1 млн. евро намалението е още по-голямо.

За потребителските кредити годишният лихвен процент, който освен лихви включва такси и комисиони, също е паднал – от 13.45 на 12.34% за левовете и от 10.98 на 9.14% за тези в евро. При жилищните кредити в левове понижението на ГПР е от 7.81 на 6.87%, а за заемите в евро намалението е от 8.54 на 7.64 % годишно. И въпреки цялото това поевтиняване общият обем на заемите за граждани не се увеличава. При повечето банки обемът на новоотпуснатите потребителски и жилищни кредити е почти равен на вече погасените. За отделни институции общият размер на тези заеми дори се е свил. Явно платежоспособният българин засега не желае да поема рискове и да задлъжнява допълнително.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст