ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партийци и роднини се окопаха във властта

Министерство на икономиката отчет за 100 дни Божидар Лукарски - министър на икономиката Даниела Везиева - замв. мин. на икономиката Любен Петров - зам. мин. на икономиката

Всяка управленска коалиция намира някаква формула, по която да разпредели властта и отговорностите между участниците в нея. Най-емблематичен досега си остава моделът 8:5:3, по който управляваше тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС и който се прилагаше във всяко едно министерство и агенция.

При сегашната управленска коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок, с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, съотношението е две към едно в полза на най-голямата партия. Като министерски постове то е 10:6:1 в полза на първите три партии. Но на министрите все пак бе дадена свобода да сформират сами екипите си. Ето защо някои министерства, като икономическото например, а донякъде и здравното, се превърнаха донякъде във феодални владения на отделна политическа сила. Реформаторският блок получи много повече министерски кресла, отколкото предполагаха изборните му резултати, и по думите на устатата социалистка Мая Манолова „е преял с власт”.

Вицепремиерите на Бойко Борисов са в същото съотношение – двама от ГЕРБ, един от РБ и един от АБВ, който е и социален министър, и като цяло тази партия има най-малко представители в изпълнителната власт, което съответства на тежестта й в коалицията. ГЕРБ има 10 министерства, РБ – 6, и АБВ – един.

При разпределението на ресорите премиерът даде за наблюдение на Румяна Бъчварова министерствата на културата, на науката и образованието, на здравеопазването, на младежта и спорта и на туризма. Начело на културното ведомство за втори път застана Вежди Рашидов от ГЕРБ. Той веднага смени борда на директорите на НДК, като постави за негов шеф близкия на вицепремиерката Бъчварова Мирослав Боршош. Филхармонията беше дадена на видния протестър и служебен заместник-министър Виктор Стоянов, а най-дейно протестиращият срещу избирането на Слави Бинев за шеф на парламентарната Комисия по култура – режисьорът Александър Морфов, стана директор на Народния театър.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също от ГЕРБ се отличи с най-атрактивен шеф на кабинета си, определяната като българската Анджелина Джоли – Айлин Дахилова-Василева, обиколила няколко партии, преди да акостира в листите на Татяна-Дончевото „Движение 21”. Кралев прибра при себе си и герберския ексшеф на Агенцията за закрила на детето Камен Калинов.

Здравният министър Петър Москов от РБ пък си взе бившия депутат от ДСБ д-р Ваньо Шарков. Запази и експерта Бойко Пенков, назначен за заместник-министър по времето на Орешарски от квотата на ДПС, но останал и при служебния кабинет на Близнашки. В здравното ведомство се озова и управителят на болницата в Ардино д-р Адам Персенски от квотата на ГЕРБ. В началото на 90-те години той стана известен с първата у нас операция за смяна на пола, като превърна Андрей в Адриана.

Патриотичният фронт, който се беше зарекъл, че няма да иска участие в изпълнителната власт, в крайна сметка придоби апетит и предложи двама заместник-министри – Димитър Куюмджиев на отбраната като противовес на Орхан Исмаилов от НПСД, което е член на РБ. Заради назначението на Исмаилов избухна и първият грандиозен скандал в коалицията на управляващите. По настояване на патриотите на поста си в туризма остана и Бранимир Ботев от кабинета „Орешарски”, който обаче наскоро беше уволнен по искане на министър Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Под зоркия поглед на Бъчварова е и министърът на образованието и науката Тодор Танев от РБ.

Самата вицепремиерка се огради с активисти на „Протестна мрежа” в качеството им на съветници – журналиста Тома Биков от ДБГ, писателя Ясен Атанасов, нашумял с прескачането на загражденията пред НС.

На другия вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев се падна да наблюдава дейността на министрите на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, на енергетиката, на транспорта, информационните технологии, на земеделието и храните и на околната среда и водите. В регионалното ведомство се озова бившият кмет на Мездра Иван Аспарухов като заместник-министър от АБВ. Министър Лиляна Павлова от ГЕРБ върна част от кадрите на партията, които бяха на ръководни постове в първия мандат на Борисов и си взе за съветник ексминистъра по Костово време Евгени Чачев.

Финансовият министър от ГЕРБ Владислав Горанов пък се подсигури с двама експерти за заместници – Кирил Ананиев, славещ се като най-добрия бюджетар в държавата, и Карина Караиванова, бивша заместничка на Симеон Дянков. Заместник стана и Фейзи Бекир от квотата на ГЕРБ в изпълнение на предизборно обещание на Бойко Борисов.

Транспортният министър Ивайло Московски също върна стар кадър от първия си мандат – Валери Борисов, радетел за електронно правителство и ползващ се от личната протекция на премиера. Първата работа на Московски беше да смени шефовете на БДЖ и пак да върне там хората на партията си.

В екипа на екоминистъра Ивелина Василева влязоха бившият знаков кмет на Правец и ексобластен управител на София при ГЕРБ Красимир Живков и Павел Гуджеров, бивш депутат.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която беше шеф на ресорната комисия в първия мандат на ГЕРБ, също напълни ведомството с партийци. Тя върна на постовете им като заместник-министри Цветан Димитров и Георги Костов, взе за такъв Васил Грудев, бивш заместник-директор на ДФ „Земеделие”. За шеф на фонда пак назначи Румен Порожанов. Както се знае, това ведомство дълги години беше неприкосновено феодално владение на ДПС и вероятно партията на Местан е дала най-много „жертви“ там. Същите десетки уволнени кадри, за които всяка сряда се четат списъци от трибуната на парламента. Те са и на по-ниски нива, както и в горските стопанства.

Единственият министър от РБ под наблюдението на Дончев е Божидар Лукарски. Той взе за заместник-министри на икономиката съпартиеца си Любен Петров от СДС и Даниела Везиева от партията на Кунева. Според червената депутатка Мая Манолова Лукарски е напълнил ръководствата на фирмите с държавно участие с „футболисти, баничари и седесари”. Сред съветниците му е и една доста ярка фигура, често предизвикваща скандали в тв студията – икономиста Владимир Каролев.

На вицепремиера от РБ Меглена Кунева бяха дадени силовите ведомства – на отбраната и на вътрешните работи, както и на правосъдието и на външните работи. Под неин контрол са трима от шестимата министри на реформаторите. Военният министър Николай Ненчев запази като заместник Десислава Йосифова, наследство от служебния кабинет, и се сдоби с един такъв с турско име и за равновесие с друг от Патриотичния фронт.

Кунева запретна ръкави заедно с правосъдния министър Христо Иванов да прави реформи в съдебната система. Всъщност и самият министър и двама от заместниците му са наследство от служебния кабинет на Близнашки. Петко Петков запазва поста си, а Андрей Янкулов идва от МВР. Екипът е подсилен и със съдия Вергиния Мичева – Русева.

Външният министър Даниел Митов също е наследство от служебното правителство. Той предпочете да се обгради с хора, работили дълги години в МВнР и заемали различни постове там – като Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров. Владимир Миланов, който бе експерт към парламентарната комисия за контрол на ДАНС, докато тя се оглавяваше от Иван Костов, е шеф на кабинета на Митов. Като съветник на министъра ще се изявява политологът Владимир Шопов, който за последно пребиваваше в МВнР по времето на Надежда Михайлова, като той беше от хората, които работеха по отпадането на визовия режим за Шенген.

Наследникът на Цветан Цветанов в МВР – Веселин Вучков, който беше и негов заместник, побърза да се погрижи за промяна в закона, с която да върне ГДБОП от ДАНС в министерството и евентуално да се освободи от „бетонирания“ главен секретар Светлозар Лазаров. Но най-неочаквано зад него застана самият премиер. Борисов, който лично отговаря за ДАНС, разпъна чадър и над шефа на агенцията Владимир Писанчев, за чиято смяна настоява РБ. Вучков запази експерта Филип Гунев, прие за заместник и ексдепутата от ГЕРБ Красимир Ципов, както и Цвятко Георгиев от квотата на РБ.

Едно от най-скандалните назначения, които направи Кунева, беше това на Никола Казаков – тя го върна начело на Агенцията за бежанците, след като беше уволнен по времето на Орешарски заради пълната неподготвеност на ведомството му да посрещне проблемите с имигрантите. Кадърът на ГЕРБ обаче бил лично наложен от премиера Борисов без конкурс.

Двама съпартийци от АБВ и един представител на ГЕРБ си взе в социалното министерство Ивайло Калфин. Лазар Лазаров бе заместник-министър при тройната коалиция и при кабинета „Орешарски”. Гълъб Донев пък е бил в надзорния съвет на НСИ, главен секретар на МТСП и заместник-председател на „Държавен резерв и военновременни запаси”. Зорница Русинова пък е била заместник-министър при първия мандат на ГЕРБ.

Разбира се, всички тези рокади при новата власт не са без роднински и семейни устройвания на служба. Правосъдният министър Христо Иванов например назначи за главен секретар изпитания кадър Ивелина Николова, а за съветник взе Георги Евгениев, с когото тя живеела на семейни начала. Роднинско назначение има и в МВнР. В политическия кабинет на Митов е съпругата на съпартиеца му в две партии ДСБ и ДБГ Прошко Прошков – Десислава Димитрова. Провали се опитът на половинката на Божидар Лукарски – Ива Йорданова, да оглави без конкурс Агенцията за българите в чужбина. Тя бе принудена от нашите сънародници зад граница да се оттегли. В момента лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов лобира пред вицепремиерите Бъчварова и Кунева неговият човек Борис Борисов да оглави въпросната държавна агенция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст