ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Властите погват такситата “Юбер”, спират колите им от движение

Такси

МВР и НАП започват проверки на алтернативните таксита "Юбер", става ясно от медиините изяви на шефа на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, който обяснява, че извършването на нелицензирана таксиметрова услуга е незаконно, но ИА "Автомобилна администрация" няма право да извършва проверки на частни лични коли, каквито се използват за услугата "Юбер". По думите му до момента никъде не са подавани документи от „Юбер“.

От "Автомобилна администрация" са имали среща с браншовите организации на таксиметровите превозвачи, които са подали сигнал до прокуратурата срещу „Юбер“.

Цветанов обясни, че НАП и МВР ще извършват проверки, с които да се докаже, че пътникът в автомобила е заплатил за превоза. Един от начините това да стане е с тайни клиенти. Ако заплащането се докаже, следва спиране на автомобила от движение до 6 месеца и 1500 лева глоба при първо нарушение и 3000 лева глоба плюс спиране на автомобила за една година при повторно нарушение.

Uber е превозна компания, която предлага услуги близки до тези на такситата. Компанията, базирана в Калифорния, е основана през март 2009 г. Същинската работа започва обаче година по-късно. След още една година се разраства и пристига в Европа, както и  в градове като Сидни и Пекин. Единствените изисквания към шофьорите са колите им да бъдат не по стари от 10 години и да имат книжки от повече от 3 години. От Uber изискват справка от КАТ за това какви нарушения са имали шофьорите им. 

Тези, които искат да се възползват от услугите на „Юбер“, трябва да си изтеглят мобилното приложение, което е налично за iOS, Android и Windows Phone. Приложението открива вашето разположение и с натискането на един бутон може да поръчате кола. Регистрацията в приложението се извършва през смартфон или таблет с телефон, мейл и кредитната си карта.

Засега в София се предлага само нискотарифната услуга „ЮберЕкс“ (UberX). Автомобилите са на частни лица, които са решили да се запишат като шофьори. Цените не са високи: за повикване се таксуват 70 ст., за един километър – 40 ст., а за минута престой в колата – 20 ст., което е два пъти по-евтино от сегашните предложения на такситата в България

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст