ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зам.-шефът на ДАНС Ваня Стефанова подаде оставка

Владимир Писанчев - председател на ДАНС

Заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е освободена, съобщи правителствената информационна служба. Уволнението й е във връзка с подадена от нея молба за прекратяване на правомощията й. По-рано днес медиите съобщиха неофициално, че Ваня Стефанова е подала оставка днес. Тя бе назначена на поста през август 2013 г. Преди да стане заместник на Владимир Писанчев, Стефанова беше обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдаваше разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт".

Мотивите за решението й все още не са ясни, но по неофициална информация изтекла в медиите, напускането й може да се окаже свързано със скандалната разработка "Червей", тъй като част от действията на агентите по нея са били съгласувани именно със Стефанова.Тя бе и зам.-председателят на ДАНС, упълномощен да отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС) в отсъствието на Владимир Писанчев. По закон председателят на агенцията (или упълномощен от него заместник – бел.ред.) е длъжен да контролира и съгласува действията на подчинените си, свързани със СРС.

По тази причина в доклада на Бюрото за контрол на СРС. по аферата "Червей" Писанчев бе посочен като пряко отговорен за експлоатирането на незаконни разузнавателни средства в продължение на 300 дни с обект – информационният масив на МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст