ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Има много ползи за България от енергийния съюз

енергиen съюз

За България ще има много ясни ползи от създаването на енергиен съюз. Това заяви в интервю за БНР говорителката на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен.

Припомняме, през седмицата комисията представи първоначалния си план за създаване на енергиен съюз. Проектът беше сред приоритетите на председателя й Жан-Клод Юнкер по време на предизборната му кампания.

Итконен обясни, че една от основните идеи на енергийния съюз е в бъдеще да няма „енергийни острови". В момента имало няколко такива места в Централна и Източна Европа, балтийските страни, както и иберийския полуостров. ЕК си е поставила за цел ситуацията да се подобри, като пазарът стане по-интегриран, а отделните страни по-свързани. По този начин в бъдеще никоя страна нямало да зависи само от един източник.

Ана-Кайза Итконен коментира, че една от предпоставките за създаването на работещ общ енергиен пазар е пълното прилагане и спазване на Третия енергиен пакет във всички страни. Всяка от тях ще трябва да прилага правилно изцяло европейското енергийно законодателство. Говорителката на ЕК подчерта, че това не се отнася само за България, а за всички страни от ЕС.

На въпрос какви действия ще предприеме ЕС преди да бъде създаден съюзът и да заработи по отношение на непосредствените рискове – като този от ново спиране на руските газови доставки към Украйна и съответно – към ЕС, Итконен отговори, че не са определяли никакви крайни срокове кога Европейският енергиен съюз трябва да заработи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст