ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Димитров: Разумното е България да върви към бездефицитни бюджети

Валери Димитров

Разумното решение е България да върви към бездефицитни бюджети, коментира проф. Валери Димитров в интервю за БНР.

Има субсидии, които нямат рационален икономически смисъл, но те са свързани със специални интереси, вкоренени в статуквото, които не позволяват рационално съкращаване на определени разходи. Разбира се, че трябва да се върви по пътя на увеличаване на приходите, но без да се ограничат неефективни разходи няма да стане, каза още той.

Европейските субсидии в голямата си част развращават определени категории производители, смята още проф. Димитров. Те са нещо като рента, която, според мен, покварява пазарната среда и не смятам, че тези европейски субсидии са нещо, което има позитивен ефект върху икономиката, обясни той.

Според него, трябва да се предвидят повече средства за Българската армия.

Проф. Димитров смята, че за да бъде прекъсната спирала на хронични бюджетни дефицити са необходими непопулярни мерки. Трябва да има реформаторско мнозинство в парламента с ясно формулирани цели и задачи, което е готово да плати политическата цена, която е спад на популярността, риск за преизбиране. 

По отношение на дълга от 16 млрд. лева, проф. Димитров коментира: 

Това не е поемане на дълг, а споразумение, което определя лицата, които ще пласират бъдещите емисии държавен дълг. Няма нищо нерационално в това. Въпросът е там, където ще се вземат пари над замяната на дълга за какво ще отидат. Трябва да има ясна сметка за разходите, които се планират.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст