ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мисия на ЕК пристига у нас до дни, за да препита Иван Искров

Управителят на БНБ Иван Искров (в средата) и членовете на УС на БНБ Боряна Пенчева (вляво) и Нели Кордовска (вдясно)

До средата на март в България ще пристигне мисия на Европейската комисия, която ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел, предаде БТА. По-късно днес той ще отпътува за Москва.

Калфин изтъкна, че досега не е чувал от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. "Според мен би трябвало да има много упреци или поне аз имам към работата му в случая с КТБ, включително и за начина, по който до този момент се разпореждаха с активите на тази банка", заяви вицепремиерът.

Според него проблемът в Централната банка не е толкова в законодателството, колкото в прилагането му. Калфин допълни, че ЕК разбира, че законът за БНБ не дава възможност за смяна на управителя, но и не би подкрепила промяна в закона, за да може това да се случи. "Не очаквам никой да ни стимулира да променим закона, за да променим по-рано ръководството на банката, независимостта на централните банки е принципен въпрос", допълни Калфин

"Ангажиментите, които ще поемем, не трябва да бъдат само голи обещания, че повече няма да правим така, а действително да има някакви факти", подчерта той и коментира, че е неприятно, че няма подуправител по банковия надзор, след като кабинетът се отказа от кандидатурата на Димитър Костов за поста. Костов бе номиниран от ГЕРБ, но след като партньорите в коалицията се обявиха против него, премиерът оттегли предложението си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст