ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правителството щеше да подаде оставка, ако не бе одобрен заемът

Ивайло Калфин и Владислав Горанов

Правителството щеше да подаде оставка, ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия заем. Това заяви сензационно пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа.

Според Калфин проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено. "Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише – издаване на дълг тази година до 8,1 млрд. лева, от които 6,9 млрд. е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 млрд. лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?", попита вицепремиерът.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. "Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията", заяви Калфин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст