ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Митническият полицай рита портата и арестува

"Митница"Акция на мобилни групиМитничарПроверка на камион

Митническият полицай отново се зададе на хоризонта. Надникна плахо от подготвяните промени в Закона за митниците, публикувани преди дни на сайта на Министерството на финансите.

Както знаем, данъчният полицай – служител на НАП, и митническият – на Агенция "Митници", са дълголетна мечта на двете агенции. Но тя така и не се сбъдва през годините – основната пречка е полицейското лоби в парламента. Полицаите са много ревностни в охраната на тази "територия", която смятат за своя. Този път обаче има зряла политическа воля митническият полицай да напусне хартиеното си битие и да прекрачи в реалността, убедени са във финансовото министерство. То иска да се дадат „полицейски правомощия“ на редовите митничари. Ето какво обясниха експертите му специално за „БАНКЕРЪ“: „Да вземем един най-елементарен пример – нелегален казан за ракия. По закон, за да докажем, че има нарушение, трябва да сме до него в момента, когато от него тече ракията. В противен случай уликите са невалидни. Е, да де, но никой не вари ракия на улицата – това се случва в мазето или в задния двор. Проверяващите не могат да стигнат дотам, защото трябва да имат прокурорска заповед. Но ако се приемат промените, за които става дума, образно казано, вече ще можем след предварително проучване да „ритнем портата“, да нахлуем и да хванем нарушителя на място“, обясни човек от финансовото министерство. Той допълни, че примерът може и да е смешен поради незначителността на деянието, защото става дума най-често за няколко десетки литра ракия над разрешените 30 л годишно на семейство. „Но ако става дума за 40 т спирт, каквото количество митничарите заловиха неотдавна, за хазната тогава нещата добиват друго измерение“, добави той.

Желанието на вносителите според мотивите им е да се разследват по-бързо данъчните измами в особено големи размери, а държавните структури да имат повече правомощия по отношение на предотвратяването, разкриването и пресичането на престъпления, свързани с контрабанда, на злоупотреба с валутни ценности и продажба и съхранение на стоки без бандерол.

В мотивите пише, че „приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците“. Но когато се установи престъпление, Наказателният кодекс не предвижда митничарите да могат да извършват разследване. Досега митничарите "гонеха" докрай само чистата контрабанда – примерно когато в тира с декларирана тоалетна хартия намират цигари или дрехи. ДДС-измамата обаче не е контрабанда и с нея се занимава или Националната агенция за приходите, или Икономическа полиция. Със сегашните промени служителите на Агенция „Митници“ също ще имат правото да разследват ДДС-измамите при внос и укриването на акцизи. Така те ще затворят кръга на собствената си дейност. "Ще се получи взаимодействие между контролния и разследващия орган, които са в едно и също ведомство“, добавят експертите от МФ.

Чрез измененията митническите органи ще получат право да извършват оперативно-издирвателна и конвойна дейност при осъществяване на правомощията си по предотвратяване, разкриване и пресичане на престъпления, свързани с продажбата или съхранението в склад на акцизни стоки без бандерол, нелегален внос, нарушаването на режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности, както и с неплащането на данъчни задължения в големи размери.

„Липсата на такива правомощия създава непреодолима пречка дейността по възлагането на разкриването на извършителя в досъдебни производства, водени срещу неизвестен извършител, да бъде възлагана на митническите органи“, гласят предложенията в тази връзка.

За какво става въпрос? Принудително изпълнение засега може да осъществи само НАП. Примерно бизнесмен дължи 1 млн. лв., които е „спечелил“ чрез дедесарска верига. Но данъчните не могат да му изземат тази неправомерно добита сума. Първо трябва да му направят ревизия, и то цялостна и за дълъг период от време. От практиката се знае, че ще го гонят най-вече за осигуровки. След дългите и тромави процедури, които често траят с години, накрая се оказва, че той е взел мерки и няма какво да му вземат – не милион, а даже и сто лева.Един вид запорирането на сметки от НАП не върши работа – то е след дъжд качулка. Сегашните промени в закона предвиждат митничарите да имат правото веднага да блокират сметките на прегрешилия и да му дадат срок от три месеца да върне окрадените от хазната пари.

Проектът предлага издадените от митническите органи решения, с които се определят длъжникът и размерът на публичното държавно вземане, да служат като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания.

„Решенията ще подлежат на предварително изпълнение и обжалването им не спира тяхното изпълнение. Предвидени са условията и редът за спиране на изпълнението по искане на заинтересовано лице и при предоставено обезпечение в размер на главницата и лихвите“, допълват вносителите.

Интересен детайл е предвиденото в промените право на митничарите да конвоират хората, задържани при контрабанда на акцизни стоки. С оглед на по-голяма оперативност при разследването на престъпленията законопроектът предвижда митническите органи да могат да конвоират на територията на страната лицата, за които има данни, че са извършили описаните престъпления и съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Според вносителите промяната се налага, тъй като „към момента в хода на разкриване на престъпленията органът с разследващи правомощия е митнически орган, а органът, оправомощен да извършва оперативно-издиравтелни дейности, е подчинен на Министерството на вътрешните работи. Докато се извърши междуведомствената координация, се забавя производството.

Проблемът е, че митничарите имат право да задържат нарушители до 24 часа, но тъй като нямат арести, използват „базата“ на местната полиция. „Сега директно ще ги конвоираме до следствения арест“, обясниха експертите.

Облекчава се и работата на мобилните митничарски групи, които проверяват превозните средства в движение. Сега те не могат да го правят сами, винаги с тях трябва да има екип на ДАИ или на Пътна полиция. Ако промените бъдат гласувани, мобилните митничари ще могат вече сами да правят проверките.

Законопроектът предвижда още и разширяване на контрола, осъществяван от митническите органи на ГКПП, по-добър обмен на информация между МВР и Агенция „Митници“ чрез регламентиране на достъп до автоматизираните им информационни системи, както и по-тежка санкция за извършителите на повторно нарушение.

Вносителите връщат и психотестовете при кандидатстване за работа или за растеж в йерархията. Психотестът ще бъде задължителен и не по-маловажен от професионалния изпит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст