ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страхове в сянката на Сретен Йосич

сретен йосич

Обвиненията срещу известния сръбски мафиот Сретен Йосич-Йоца Амстердама за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич бяха окончателно оттеглени от Апелативния съд в Белград в началото на седмицата. Това се случва, след като миналата година първоинстанционният съд оправда мафиота по същите обвинения, защото липсвали категорични доказателства за участието на Йосич в покушението.

Йосич беше заподозрян, че е организатор на бомбения атентат на 23 октомври 2008 г. срещу журналиста и собственик на списание "Национал" Пуканич. Той загина от взрива в центъра на Загреб заедно с шефа на маркетинга на фирмата му Нико Франич. Експлозивът бе поставен в мотоциклет, паркиран до луксозния автомобил на Пуканич.

Йоца Амстердама беше задържан на 28 април 2009 г. по подозрение, че е организирал убийството на журналиста. Мафиотът беше хвърлен зад решетките и лежа в ареста до 28 декември 2012 г. – около три години и осем месеца. Тогава той беше прехвърлен от Окръжния затвор в Белград в зандана в Пожаревац, за да изтърпява там друга присъда – за убийството на Горан Марянович-Гокси Бомбаша. Това е дребен гангстер от белградския подземен свят, който през 1995 г. се хвалеше на всеослушание, че е нает от черногорски мафиоти да очисти Йосич . В момента Йосич излежава наказанието за разстрела на Марянович през юли 1995 г. в кафене "Бамби" в спортния комплекс "Олимп" в Белград. За това престъпление Сретен Йосич през юни 2010 г. получи само 15 години затвор, тъй като обвиненията минаха по стария наказателен закон в Сърбия. Според новия той можеше да получи до 40 години затвор, но в случая съдът реши да приложи старото законодателство, тъй като убийството е било извършено в период, когато то е било меродавно.

По делото за покушението срещу Марянович Сретен Йосич вече веднъж се изръси през 2006 г. с рекордна за времето си парична гаранция от 300 000 евро. Ако обаче Драгош Чукавац, адвокат на Йосич в делото за Пуканич, изпълни заканата си да осъди властите в съда по правата на човека заради трите години незаконен арест на клиента му, Сретен Йосич ще си върне онези пари, че дори ще му останат и джобни. След заседанието на съда тази седмица адвокат Чукавац обяви, че клиентът му по всяка вероятност ще съди държавата, като се появиха информации за предполагаема сума от 500 хил. евро. Защитата на Йосич допусна, че е възможна и сделка с държавата. "Нашата цел не е да искаме пари, а арестът да му бъде "приспаднат" от срока по другото дело и Йосич да бъде пуснат по-рано на свобода", заявил Чукавац. Ако се случи това, Сретен би трябвало да излезе от зандана през 2016 г., та дори и по-рано, ако се държи прилично вътре. Той вече изтегли печеливш билет – през 2013 г. го хвана Законът за амнистията и от 15 години присъдата му бе намалена на 11 години.

Наказателният закон в Сърбия не допуска подобно прихващане, но въпреки това хипотетично Йосич би могъл да го поиска от съда. Ако искането му бъде отхвърлено, вратите на Европейския съд по правата на човека са отворени за иска от 500 бона за щети, причинени на Йосич по време на незаконния му арест по повод на разследването на атентата срещу Пуканич.

Евентуалното предсрочно освобождаване на известния мафиот от затвора със сигурност ще притесни сръбското подземие. А и голяма част от европейския ъндърграунд, тъй като Йоца Амстердама има много сметки за уреждане. Струва си да припомним, че от юни 2001 г. Интерпол издирваше "балканския крал на кокаина", но той беше задържан в София при спецакция на НСБОП на 20 юни 2002 година. Оказа се, че от 1998 до 2002 г. той е влизал на наша територия многократно, използвайки различни паспорти. А при ареста в него бе открита карта на сътрудник на сръбските служби на името на Марко Милосавлевич. Задържането на Йосич в нашата столица предизвика серия от трусове в подземния свят у нас, както и някои неизяснени и до днес случки. Например сигналът за подготовка на бягството му от българския затвор, получен в НСБОП. За да се попречи на това, той бе преместен в ареста на "Транспортна полиция", конвоиран от барети. Те го охраняваха до екстрадирането му през август 2002 г. в Холандия, извършено при невиждани мерки за сигурност. По-късно плъзна слух, че имало връзка между подготовката на бягството на Йосич и разстрела на прокурора Николай Колев, убит на 28 декември 2002 година. Според мълвата Колев имал доказателства, че сръбската мафия е платила 3 млн. долара на бившата барета Алексей Петров, за да уреди бягството на Йосич със съдействието на главния прокурор Филчев и бившия шеф на баретите Филко Славов. Според схемата, тиражирана в онези години от Едвин Сугарев, прокуратурата трябвало да издаде заповед за преместване на Йосич от един затвор в друг под охраната на баретите и по пътя той да изчезне.

Случаят си остана в мъгла. След прехвърлянето на Йосич в Холандия се появи слух, че от килията в строго охранявания затвор "Фухт" сърбинът издал смъртна присъда на сръбския главен прокурор Кос Плой. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, с чието знание беше предприет и арестът на Йосич, също беше нарочен за негова мишена. През март 2003 г. на ГКПП Калотина с два гранатомета беше задържан Фарид Топчагич, албанец от хърватски произход. Неофициално бе разпространена информация, че Топчагич е пратен, за да убие Борисов. Албанецът получи тригодишна условна присъда и бе изгонен в Сърбия, което предизвика възмущението на бившия главен секретар. С името на Йосич бе свързан и сигнал от сръбските спецслужби до МВР за подготвян атентат срещу Борисов по време на предизборната кампания за парламентарните избори през 2005 година. Тогава той беше кандидат-депутат от НДСВ. Той временно прекрати изявите си от съображения за сигурност.

Сретен Йосич изненадващо заяви по време на съдебния процес срещу него, че в България е бил в безопасност, защото са го закриляли разузнавателните служби. Той поименно посочи като свои закрилници Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, и Николай Гигов, собственик на ФК "Локомотив“ и търговец на оръжие, с който имал общ бизнес. В тази връзка сръбският съд имаше намерение да призове Борисов като свидетел. Този всеобщ български резил ни се размина за малко, тъй като Борисов вече беше премиер. Въпреки това цялата тази история остави след себе си мирис на гнило. Ще се разсее ли той, или ще станем свидетели на неочаквани обрати, ще стане ясно, когато Йосич напусне високите стени на затвора в Пожаревац.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст