ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП: Бъчварова ще е министър само номинално

Народно събраниеАтанас Мерджанов

Румяна Бъчварова ще бъде вътрешен министър само номинално. Решенията ще ги взема друг и ако това е Бойко Борисов, по-добре той да съчетае двата поста, а не да се крие зад своя вицепремиер. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Атанас Мерджанов по време на дебатите около оставката на Веселин Вучков и назначаването на негово място на Румяна Бъчварова.

Мерджанов обяви, че това решение на Борисов е взето под натиск и поради тази причина от БСП ще гласуват против.

"Опозицията е против и заради това, че сътресенията в сектор "Сигурност" идват в най-лошия възможен момент. Цяла Европа е наострила вниманието си към нови терористични заплахи, а вие оставяте службите без професионално и политическо ръководство", предупреди той.

БСП няма да подкрепи Бъчварова не защото отрича качествата й, а защото нищо няма да зависи от нея, обяви Мерджанов

Защо си отива министър Вучков – защото спори с администрацията по юридически въпроси, цитира официалните мотиви ли, запита Мерджанов и добави, че министър и премиер не можаха да прочетат закона заедно, въпреки че са го приели заедно наскоро и толкова много са се гордеели с него.

БСП не вярва, че това е истинската причина, обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата. Настояваме за истинската причина, каза той и обяви, че очевидно това решение е плод на натиск.

Кой натискаше Вучков да иска оставките на Лазаров и Писанчев и кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с "ченгеджийски номера", каза Мерджанов и попита дали това е "реформатор №1 или гербер №2".

Бъчварова, докато отговоря за сложните отношения в коалицията, между другото ще трябва и да бди над сигурността на българските граждани, посочи Мерджанов. "Радан Кънев се кълнеше, че не искаше оставката на Вучков да е факт, но след няколко часа в Банкя видя в тази номинация "висока степен на политическа отговорност". Патриотите свикнаха никой да не ги пипа, а АБВ – каквото и да кажат сега, не се знае какво ще се промени до гласуването", анализира отношенията в управляващата коалиция Атанас Мерджанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст