ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна специализираната операция „24 часа контрол на скоростта“

КАТ ще затегне контрола за наличие на "Гражданска отговорност"

Специализираната полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“ започна днес в 6 часа и ще продължи до 6 часа на 12 март. Тя ще се състои само на територията на тези областни дирекции, които не са засегнати от последиците от обилните снеговалежи в последните дни и съответно полицейските служители не са ангажирани приоритетно със задачи по регулиране на пътния трафик, съобщават от ГД „Национална полиция“.

Акцията се провежда едновременно в няколко европейски държави и е организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция /TISPOL/. По време на специализираната операция се осъществява контрол върху скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и автомагистрали, както и по третокласната пътна мрежа.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещани във всички европейски държави. Те са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. И в България голям процент от сериозните пътни инциденти, с жертви и пострадали, са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. По този показател от началото на годината досега в страната са настъпили 361 тежки пътни инцидента, при които са загинали 40 души, което е приблизително половината от всички жертви, ранени са 427 души. Статистиката сочи, че през миналата година по тази причина са настъпили 2566 (38%) от тежките ПТП, при които са загинали 318 (52%) и са ранени 3293 (39%) души. Установените нарушения на ограниченията на скоростта през 2014 г. са 123 067.

За първи път през октомври миналата година на територията на страната се проведе аналогична специализирана полицейска операция „под наименованието „Сигурни пътища“, уточняват от ГДНП.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст