ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ, РБ и ПФ предложиха двама кандидати за Сметната палата

ТПС - Сметната палата ще публикува до 30 юни декларациите на задължените по закон публични личности.

ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт са внесли в Народното събрание две кандидатури за председател на Сметната палата. Днес изтича крайният срок, в който парламентарните групи могат да правят предложения за ръководители на одитната институция.

Бившият заместник-председател на Сметната палата Цветан Цветков е предложението на ГЕРБ и Реформаторския блок за шеф на палатата. Той отговаряше за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението.

Цветков е магистър по счетоводство от Университета по национално и световно стопанство, бил е директор на "Държавен финансов контрол" към Министерство на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Между 2002-а и 2003 година е бил съветник на министъра на финансите.

Другият кандидат е сегашният член на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева. Тя е номинирана от Патриотичния фронт. Кожарева е завършила счетоводство в Стопанската академия в Свищов и е член на одитната институция. Преди това тя е била главен експерт в НАП и заместник-главен счетоводител на "Булгаргаз".

Очаква се кандидатите за шеф на одитната институция да бъдат изслушани от парламентарната комисия по бюджет и финанси на заседанието й през следващата седмица. Изслушването ще бъде публично на сайта на Народното събрание. След като бъдат одобрени от депутатите в комисията, кандидатите трябва да получат и подкрепа от пленарна зала.

За да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Новият председател на Сметната палата ще трябва да предложи  свои заместници, както и членове на палатата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст