ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закупиха облигации за почти 10 млрд. евро по програмата на ЕЦБ

ЕЦБ Беноа Кьоре

Централните банки от Евросистемата са закупили суверенни облигации за 9,8 млрд. евро само през първите три дни на стартиралата в понеделник (9-и март) програма на ЕЦБ за "количествени облекчения". Това съобщи Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

На събитие в Париж той също така отбеляза, че средният матуритет на закупените досега държавни облигации е бил деветгодишен.

Действието на ЕЦБ е стриктно обвързано с нейния мандат, защити той програмата за "количествени улеснения" и добави, че покупките на облигации могат да продължат дори и след първоначално заложения краен срок до септември 2016-а година.

Банките от Евросистемата, включващи ЕЦБ и 19-те национални централни банки от еврозоната, стартираха официално в понеделник програмата за месечни покупки на суверенни облигации за 60 млрд. евро, имаща за цел да стимулира икономическия растеж и инфлацията в региона.

Коментирайки солидната обезценка на еврото в последно време, Беноа Кьоре каза: По-силният долар е неизбежен резултат от настоящата различаваща се парична и лихвена политика, провеждана от двете страни на Океана.

В същото време е той отбеляза, че държавите, които не провеждат реформи, ще се възползват в по-малка степен от настоящите стимулиращи мерки. Той посочи, че икономическото възстановяване в еврозоната се намира в "ускоряваща се фаза", но изрази известна предпазливост, тъй като това може да се окаже само циклично възстановяване, дължащо се най-вече на ниските петролни цени.

Относно Гърция Беноа Кьоре посочи, че ЕЦБ желае да възприеме гръцките облигации като приемливи за програмата за "количествени облекчения" (ЕЦБ да започне да купува и гръцки дългови книжа), но подчерта, че първо трябва да има успешно приключване на прегледа по настоящата спасителна програма за Атина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст