ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трусове по високите етажи на БТК

Виваком - сграда

Апетитите за овладяването на "Българската телекомуникационна компания" (с търговско име "Виваком") доведоха до това, че тя остана без председател на управителния си съвет. Досега на тази длъжност бе Златозар Сурлеков – най-довереният човек на Цветан Василев, който пък е основният акционер в дружеството. За рокадата "БАНКЕРЪ" писа още в началото на февруари, но едва сега документите за освобождаването му бяха внесени за вписване в Търговския регистър. На практика това е крайният резултат в продължаващата от няколко месеца тиха война за собствеността и управлението на мобилния оператор.

Фактологията е следната: На 27 януари 2015-а в Търговския регистър бяха вписани промени в ръководството на "Вива телеком България", което държи 100% от акциите на БТК и е първото от веригата дружества зад оператора, чиито корени са в Люксембург. Колкото изненадващо, толкова и очаквано, в управата му (на мястото на Борис Статев) влезе бившият финансов министър от кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев. Решението за назначаването му бе взето от регистрираната в Люксембург фирма "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л." (InterV Investment), която е едноличен собственик на "Вива телеком България". Реално Велчев е представител на българския офис на лондонското инвестиционно поделение VTB capital на руската ВТБ банк, което през 2012-а, в консорциум с Корпоративна търговска банка, официално придоби "Виваком". 

След това, на 3 февруари, бе подменен и надзорният съвет на БТК по решение на управата на "Вива телеком България" начело с Милен Велчев. В петчленния състав на надзора има представители на трите групи акционери – на Цветан Василев, на лондонското инвестиционно поделение VTB Сapital на руската ВТБ банк, както и на кредиторите. В случая по-големите акционери имат по двама представители, а кредиторите – един. При въпросната рокада бяха освободени трима души – по един от всяка група. Това са съответно Владимир Рангелов, Александър Мороз и Филип Гроуз. На тяхно място бяха назначени адвокатът Светослав Димитров, Георги Велчев (брат на Милен Велчев) и американският инвеститор Майкъл Тененбаум. И макар формално рокадите да не променят съотношението на силите, в действителност се случи точно това. Причината е, че смятаният до неотдавна за човек на Цветан Василев – Владимир Рангелов, в края на 2014-а се обърна срещу него и гласуваше против волята му.

Още на 3 февруари  новият състав на надзорния съвет на БТК се събира и гласува освобождаването на председателя на управителния съвет на телекома Златозар Сурлеков. По неизвестни причини обаче вписването на това решение в Търговския регистър се забави повече от месец. Представеният сега (на 9 март) протокол от проведеното тогава заседание разкрива, че на него са присъствали председателят на надзорния съвет Владимир Пенков, новите членове Георги Велчев и Светослав Димитров, а по телефона са се включили Майкъл Тененбаум и Стефано Дзупет. За освобождаването на Сурлеков  са гласували Георги Велчев, Майкъл Тененбаум и Стефано Дзупет. "Против" очаквано са били хората на Цветан Василев – Владимир Пенков и Светослав Димитров.

От протокола се разбира също, че е имало предложение на мястото на Сурлеков да бъде назначена Михаела Калайджиева, която беше главен секретар на БТК, преди Цветан Василев и руснаците да я купят. Номинацията й обаче е отхвърлена с гласовете на Владимир Пенков, Светослав Димитров и Майкъл Тененбаум. Стефано Дзупет и Георги Велчев са се въздържали. Така управителният съвет на "Виваком" засега е без официален председател. 

Има и друго – на въпросното заседание петимата надзорници единодушно са избрали Георги Велчев (б.а. – който е гласувал сам за себе си) за заместник-председател на надзорния съвет. Но този синхрон в действията е изключение и по всичко личи, че новият балансьор в борбата за овладяването на телекома ще е американският инвеститор Майкъл Тененбаум, чийто глас би могъл да наклони везните към едната или другата страна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст