Проф. Вучева: Няма как да се краде от КТБ

проф. Христина Вучева

"Няма как да се краде от КТБ, защото тя от 20 юни 2014 г. се намира под специален надзор на БНБ". Това заяви пред БНР икономистът проф. Христина Вучева:

Според нея твърдението, че банката се източва и продължава да се краде не е вярно. "Тези твърдения бих простила на всеки друг, но не и на народни представители, които трябва, преди да изричат каквото и да е, много внимателно да го проверяват", допълни тя.

Проф. Вучева коментира още, че тезата за краденето от КТБ  се е появила след изказване на премиера Бойко Борисов, а от там е подхваната и от парламентаристи. По думите й тя самата много внимателно е прегледала балансите на банката и всички съпътстващи ги документи, но от тях не може да се направи извода, че КТБ в момента се източва.

Министърът на финансите имаше вид на много развълнуван, когато покани депутатите. Значи, те, може би, знаят повече от нас. Аз знам това, което е публикувано, допълни проф. Вучева.

Според нея не е основателно да се казва, че законодателните промени се правят с цел да се спре кражбата на активите на КТБ. Тя припомни, че в края на 2014-а бяха извършени изменения в Закона за банковата несъстоятелност, които ограничиха възможностите за неправилно разпределение на т.нар. маса на несъстоятелност. Поправи се член 59 в Закона за банковата несъстоятелност и още един член, който беше в Закона за гарантиране на влоговете. Достигна се до някакъв смисъл, че няма да може някой да се разпорежда неоснователно, коментира още проф. Вучева.

Според нея целият спор е кой кого ще пререди в опашката от кредитори на КТБ:

Ако приемем за вярно, че 4 млрд. са загуби от всичките тези 6 млрд. активи след приемането на т.нар. консултативни, оценителни доклади, загубата, която се осчетоводи в тази банка е 4 млрд. Това е състоянието в момента и, ако то е такова, каквото тогава беше прието в края на годината, имат интерес (кредиторите) да се пререждат. Тези 5.5 млрд. лева, които чакат евентуално да се удовлетворяват – 3,5 млрд. чака Фондът за гарантиране на влоговете, а останалите – 1,8 до 2 млрд. чакат други субекти, които могат да бъдат физически лица или фирми. Целият спор е сега кой кого ще пререди в тази опашка, чакащи 5,5 млрд.срещу 1,8 млрд. В това се състоят нещата. С тези поправки в края на 2014 г. се сложи някакво охраняване на интереса на Фонда за гарантиране на влоговете чрез едната поправка и някакво охраняване на интереса на кредиторите на тази банка.

По думите й и министърът на финансите Владислав Горанов също чака пари от КТБ, защото той е компенсирал вземания на някои общини. Тя прикани всички политици да направят възможното, за да се транспонира европейското законодателство и по-точно онази директива, която предвижда система за оздравяване на банковите институции. Според проф. Вучева, ако през юни и през юли беше следвана тази директива, загубите за банката щяха да бъдат по-малки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст