ЗЗО

В момента има листи на чакащи за сериозни социалнозначими заболявания, а пациенти, страдащи от такива болести, са принудени да вадят пари от джоба си, за да получат лечение. Това заяви министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на разглеждането в пленарна зала на промените в Закона за здравното осигуряване. Той бе подложен на нападки от страна на депутати от опозицията, че създаването на основен и допълнителен пакет за здравно осигуряване ще доведе до възникването на листи на чакащите и ще въведе официално доплащането.

Министърът каза, че предлаганите от него промени ще имат точно обратния на прогнозирания от опозицията ефект. Според него разделянето на пакета ще гарантира навременно и безплатно лечение на хората, които в момента са принудени да чакат и да си плащат. По думите му сегашното здравеопазване в България не е нито гарантирано, нито безплатно, нищо, че в законодателството се казва друго. Д-р Москов отбеляза, че ако депутатите отидат в някоя болница, ще видят опашки от чакащи в тежко състояние. Той отправи въпрос към народния представител от БСП Мая Манолова дали знае колко хора с онкологични заболявания чакат за изследвания и лечение. „Не знаете, а аз знам”, заяви министърът, след което добави, че след промяната всеки български гражданин ще има гарантирано адекватно лечение. Той отхвърли и твърдението, че с разделянето на пакета се получава разделение на бедни и богати.

По отношение на увеличаването на членовете на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата д-р Москов каза, че промяната се прави, за да може ръководството на касата да изпълнява политиката, гласувана от Народното събрание. Той отбеляза, че трябва да има гаранции, че тази политика се провежда, а не се прави нещо съвсем различно. По думите му в надзора на касата трябва да се повиши нивото на отговорност, защото в момента никой от социалните партньори или пациентите не поемали такава. Министърът попита каква отговорност са поели надзорниците по отношение на „двукратното изтърбушване на бюджета на НЗОК през миналата година”. Той попита депутатите дали са доволни от начина, по който касата е управлявана до момента – с липса на прозрачност и бламиране на закона за бюджета на НЗОК. Ако не сте доволни, значи е нужна промяна, заяви д-р Москов.

Министърът изказа благодарност към депутата от БСП д-р Емил Райнов за думите му, че това, което МЗ предлага, е генерална промяна на осигурителния модел. Нека това да бъде запомнено от всеки, който твърди, че не предлагаме промени и реформи, заяви д-р Москов.  

По време на днешните дебати депутатите от БСП декларираха, че няма да подкрепят предлаганите промени. Основният им мотив беше, че промените няма да доведат до нищо добро за пациентите – ще възникнат листи на чакащите и ще се появи социално неравенство между бедни и богати пациенти. От партията отбелязаха, че има прекалено много неясноти, свързани с разделянето на пакета на здравно осигуряване на основен и допълнителен.

ОТ ДПС пък коментираха, че в предложените промени има очевидни неща, които ще доведат до подобрения на системата, но имали и прекалено много забележки. Д-р Хасан Адемов заяви, че подкрепя предложението за съвместен контрол на институциите и съсловните организации, връщането на арбитража и възстановяването на договорното начало. Той обаче добави, че са необходими известни корекции. В същото време от ДПС са категорично против увеличаването на членовете на надзора на касата с двама представители на държавата и разделянето на пакета за здравно осигуряване на основен и допълнителен. Той обвини министър Москов в популизъм по отношение на намеренията за събиране на неплатени здравни вноски от гражданите за последните 15 години.  

Обсъждането на промените в ЗЗО ще продължи и по време на утрешното пленарно заседание.

В рамките на надзора на здравната касата е нужно повишено ниво на отговорност. Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на дебати за ЗИД на Закона за здравното осигуряване, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Ако държавата е тази, която носи отговорността, нека тя да има възможността да провежда определени решения, произтичащи от политиката, която сте гласували", заяви д-р Москов.
По думите му, има около 130 хиляди деца, които между завършване на училище, когато са здравноосигурени и започване на студентски живот, преминават няколко месеца в подготовка и изпити и в рамките на това губят своя здравноосигурителен статус. „Тази група не се осигурява от техните родители най-вече поради неинформираност. Предвидили сме масирана информационна кампания в училищата, за да може това да спре. За всеки един български гражданин, който не попада в социалните мрежи на държавата като здравно осигурен, но счита, че има такъв статут, разработваме компилация от няколко и сега съществуващи документи", обясни д-р Москов. Той уточни, че всеки, който счита, че не може да плаща здравната си осигуровка, ще предяви желание за индивидуална социална анкета и ако наистина се окаже такъв статусът му, държавата ще поеме ангажимент да го осигурява. „Това е начинът социално слабите да бъдат върнати вътре в системата и да се контролират", подчерта д-р Петър Москов.
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт се изказа от парламентарната трибуна, като посочи, че от ПФ са заявявали, че е крайно време да се сложи край на тази порочна практика количество дейности за сметка на качеството. „България се превърна за последните 20 години в най-болната нация в Европа. Нещо повече ние се превърнахме в страна на първо място по болни деца на възраст между 12 и 16 години. Трябва ли да стимулираме парите на НЗОК да се харчат без контрол? Естествено, че не. Държавата всяка година през механизмите за актуализация на бюджета на същата тази каса внася по 400-500 милиона лева. Те излизат от джобовете на отговорните граждани. ПФ ще подкрепи този законопроект. Философията му е правилна", каза още Димитър Байрактаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст