Безредици преди откриването на новата сграда на ЕЦБ

протест ецб

Антикапиталисти подпалиха редица полицейски коли по време на демонстрация срещу откриването на новата централна сграда на Европейската централна банка във Франкфурт. Още в началото на протеста на критичното спрямо капитализма движение Blockupy, насочено и срещу европейската политика за противопоставяне на икономическата криза се стигна до очаквани безредици.

В близост до "Старата опера" в центъра протестиращите са замеряли полицаи с камъни, като най-малко един полицай е бил ранен, заяви говорител на полицията, цитиран от ДПА. На няколко места е имало нападения срещу полицейски служители.

По тази причина официалното откриване на комплекса на банката, чието построяване струва 1,3 млрд. евро, ще се проведе на практика при закрити врата. До двете 185-метрови стъклени кули, разположени на площ от 120 хил. кв. м. на брега на река Майн, ще бъдат допуснати само избрани журналисти и официалните гости.

"Атмосферата е агресивна", заяви говорителката на полицията Клаудия Рогалски пред ДПА. Но полицията била напълно подготвена за нападенията. "Още в навечерието на събитието заявихме, че очакваме значителни безредици…, но плановете ни са съобразени с това и имаме достатъчно жива сила в града".

Полицията е използвала водно оръжие срещу част от демонстрантите. "Сблъсъците са направили необходимо използването на водно оръжие", писа в Twitter полицията във Франкфурт. Потушени са били редица пожари, а общо седем полицейски коли са били запалени.

Пред самия комплекс на ЕЦБ имаше само мирен протест срещу политиката на Запада и ЕЦБ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст