Договорихме със САЩ обмен на информация за пътниците

Летище Хийтроу

Днес Министерският съвет одобри проект на междуправителствено споразумение между България и САЩ за обмен на информация за пътниците, което ще бъде подписано при условията на последваща ратификация.

Проектът на споразумение установява рамка, чрез която страните ще използват съответните си методологии, приложения и данни за граничен скрининг и скрининг на терористи за идентифициране на конкретни лица, участващи в международни пътувания, които е възможно да представляват риск.

Това предоставя възможност за превенция, разкриване, разследване и наказателно преследване на тероризъм и други тежки престъпления, като по този начин се улеснява легитимното пътуване между България и САЩ. Компетентните органи за прилагане на споразумението от българска страна са МВР и ДАНС.

Международният договор ще бъде изпълняван съгласно изискванията на Споразумението между Европейския съюз и САЩ относно използването и предаването на резервационни данни на пътниците, подписано в Брюксел през 2011 г.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст