ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Магистралите, метрото и технологичния парк подобрили живота на милиони българи

Росен Плевнелиев

Регионалната политика е сърцето на Европейския съюз – тя води до видими резултати, до демокрация и просперитет. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествената церемония в Санкт Пьолтен, Австрия, на която получи наградата "ERI prix" за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа, съобщиха от президентството.

Държавният глава подчерта, че европейските граждани очакват открити правителствени политики, прозрачност и изпълнение на смислени проекти и точно това им дава регионалната политика на ЕС.
 
По думите на президента именно качествено новото ниво на съвместната работа между правителство, региони и общини е пътят към постигане на устойчив растеж, основан на споделени приоритети за развитие. "След 2009 година стартирахме проекти за изграждането на 300 км магистрали, 26 нови метростанции, за изграждането на железопътни линии, пътища, водни проекти, първата българска иновационна екосистема "София Тех Парк". Стартирахме и 10 хил. проекта за малките и средни предприятия, реновирахме над 460 детски градини и училища в българските региони", изтъкна държавният глава и подчерта, че те са подобрили живота на милиони български граждани.
 
Президентът подчерта, че днес страната ни работи за още по-тясна икономическа интеграция на българските и на регионите от Централна и Източна Европа, които са обединени от общ стремеж за реализация на проектите за транспортна и енергийна свързаност и на Дунавската стратегия. "В Европа всички са важни и за всички има перспектива – от най-богатите до най-бедните региони", подчерта Плевнелиев. По думите му в резултат на постигнатия политически и национален консенсус България е определила своите приоритети, които предстои да изпълни до 2020 година с подкрепата на Европейската комисия.
 
Според президента успехът на регионалното сътрудничество се основава не толкова върху географската близост, а върху споделените ценности на държавите от региона. "Сътрудничеството между съседните страни е най-мощният инструмент, особено за Югоизточна Европа, а усещането да видиш, как хората от пограничните региони на „Желязната завеса“ днес изграждат заедно своето съвместно, по-добро бъдеще, е истински вдъхновяващо", заяви Росен Плевнелиев. Той изрази надежди, че ще навлезем в нов стадий на интеграция, а няма да изградим нова изкуствена стена. "Защото само обединена Европа, може да бъде Европа на мира, Европа на сътрудничеството, Европа на регионите", подчерта той.
 
Плевнелиев отново изтъкна значението на Югоизточна Европа като "свързващ елемент" между Европа и Азия. "Ние сме в центъра на тези търговски пътища, а регионалната свързаност е важна предпоставка за инвестиции в държавите от региона и отваря вратите към нови пазари на изток и на запад", подчерта той.
 
Държавният глава припомни също така, че ЕК планира да инвестира почти 50 млрд. евро в региона по линия на европейските структурни инструменти до 2020 година. "Това означава, че средствата за трансграничното сътрудничество между страните от Югоизточна Европа значително ще се увеличат и до 2020 г. ще видим значително подобрение и модернизация на инфраструктурата на Балканите", отбеляза още Плевнелиев., че от подобряването на икономическата перспектива на европейските региони ще спечелят и всички граждани от Югоизточна Европа.
 
"Европа трябва да залага именно на регионите в бъдещото си развитие", коментира премиерът на Долна Австрия д-р Ервин Прьол и допълни, че България е силен застъпник на проевропейския курс. Той определи Плевнелиев като символ на стабилност и предвидимост, важен и диалогичен партньор на Австрия по въпросите от европейския дневен ред. "Българският президент е човек с демократично мислене и европейско съзнание и връчената награда е признание за качествата му като държавник, политик и европеец", подчерта още Ервин Прьол.

Наградата "ERI prix" се връчва на всеки две години и се присъжда за големи заслуги за обединена Европа. Българският президент е петият й носител. Преди него удостоени с приза са Жан-Клод Юнкер – председател на ЕК и министър-председател на Люксембург (1995-2013 г.), Едмунд Щойбер -министър-председател на Бавария (1993-2007 г.), Вацлав Клаус – президент на Чешката Република (2003-2013 г.), Микулаш Дзуринда – министър-председател (1998-2006 г.) и министър на външните работи на Словашката република. Това са държавници, оставили своя отпечатък в историята и изиграли важна роля във формирането на Европа, каза още премиерът на Долна Австрия.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст