Няма недостиг на ИТ специалисти у нас

Световният лидер в аналитичните услуги и решенията за управление на кредитния риск Experian - Мая Миланова

"Няма недостиг на ИТ специалисти у нас, напротив – има висока безработица". Това заяви Христо Хаджичонев, директор "Разработка на софтуерни решения" в Experian, специализирана в аналитичните услуги и решенията за управление на кредитния риск.

"Ако някой се оплаква, че няма специалисти вероятно го прави, защото търси евтина работна ръка", коментира още той и допълни, че за компанията не е важен броят на наетите служители, а качествените кадри, в които тя инвестира.

От миналата година фирмата има изградена програма за работа с университетите, а от октомври 2014 година е открита и лаборатория в "Технически университет – София".

"Пазарните нужди на търсене и предлагане обосновават инвестирането в ИТ-специалисти още от студенстската скамейка, защото броят на компаниите на пазара се увеличава", допълни оперативният мениджър на Еxperian за България Мая Миланова.

Лабораторията в Техническия университет работи със специфичен софтуер на Еxperian и е отворена денонощно  за всички студенти, така че те да могат да работят и да се развиват в нея, когато решат. 

"Идеята е студентите да работят в нея, защото те самите искат да го правят, а не по принуда или задължение", каза още Хаджичонев.

Към момента Еxperian има около 300 служители у нас, като плановете на компанията са до края на тази година те да нараснат до 400.

"Изключително сме горди, че две от идеите на български служители вече са внедрени в портфолиото на компанията", изтъкна Хаджичонев.

Става въпрос за разработки, достъпни и за мобилни телефони. Едната от тях позволява предоговаряне на условията за кредит без физическо посещение в банката, а другата е доразработка на софтуера за превенция за финансови измами (Hunter) и спомага за ефективно управление на съдържанието. Те са разработени в рамките на вътрешната за компанията програма –  „Еврика”. Тя позволява в свободното си време всеки служител да работи по избран от него проект.

Experian работи със седем от десетте най-големи банки у нас, а клиенти на компанията са два от трите телекома в България.

 

 

               

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст