Съд запорира имоти на бивш акционер в КТБ

КТБ Коропративна търговска банка

Съд в Пловдив наложи възбрана върху имоти на адвокат Николай Велков – един от първите собственици на КТБ и бивш председател на Надзорния съвет на трезора. Това става ясно от съдебния акт, публикуван на сайта на Апелативния съд, съобщава БТА. Велков е подсъдим по дело за неплащане на 942 183 лв. данъци от продажбата на поименни акции с право на глас на КТБ. Той не се признава за виновен и засега не е давал обяснения в съдебния процес.

За данъчното престъпление, в което адвокатът е обвинен, са предвидени наказания "лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество".

Последното заседание в Пазарджишкия окръжен съд се състоя на 24 февруари и делото бе отложено за 24 март, тъй като са изискани доказателства от отдела "Местни данъци и такси" за притежаваното от Николай Велков имущество. Магистратите приемат, че са налице всички законови предпоставки за вземане на обезпечителна мярка. Затова съдът допуска обезпечение на наказанието "конфискация" чрез налагане на възбрана на два недвижими имота на Велков. Той е обжалвал, но Апелативният съд в Пловдив потвърждава окончателно определението на пазарджишките магистрати.

При акцията "Октопод" в началото на февруари 2010 г. адвокат Велков е арестуван заедно с Алексей Петров, но впоследствие е оневинен. На местните избори през 2011 г. Велков е кандидат за кмет на Пазарджик, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от РЗС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст