Плевнелиев: Референдумът ще излекува представителната демокрация

Народното събрание президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към депутатите

Президентът Росен Плевнелиев ще упражни конституционното си право и ще инициира национален референдум по изборните права на българските граждани по време на местния вот. Това обяви в парламента пред народните представители и отбеляза, че сред политическите формации има съгласие да бъде проведено всеобщото допитване, защото това ще доведе до устойчивост на демократичната традиция у нас. 

"Уверен съм, че пряката демокрация ще укрепи демократичната ценностна система на обществото, ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Ще направи важните политически решения далеч по-легитимни. Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация. Целта на референдума е да се укрепи многопартийната система, като се съхрани интересът на партиите като носител на парламентарната демокрация", заяви държавният глава.

Припомняме, че преди време той предложи на референдум да се обсъдят три въпроса – дали част от депутатите да бъдат избирани мажоритарно, дали да бъде въведено задължително гласуване и трябва ли гражданите да гласуват дистанционно по електронен път.  

Президентът подчерта, че каквито и реформи да бъдат направени, без фокус върху образованието нямало да има резултат. "Необходима е базова компетентност за всеки. Качественото образование и неговите съвременни форми са стратегически приоритет и плод на широко политическо съгласие за действие. Има пълен консенсус и за въвеждането на дуалната система на обучение, за да може нашите деца получат освен знания, но и умения. Те трябва да знаят, но и да могат!", каза той. 

Плевнелиев допълни, че вече е постигната политическата стабилност, но тя не можела да бъде трайна, ако не бъдат извършени необходимите реформи. 

"Без значение кои са управляващите и кои в опозиция, ясни са областите, които се нуждаят от качествени промени. Здравеопазване, пенсионна система, образование, административната реформа, водна реформа, сектор "Сигурност" и "Енергетика" – това са области, в които българското общество очаква да бъдат съсредоточени усилията на правителството и на парламента", каза той. 

И отбеляза, че първите стъпки били налице, но през първата година трябвало да бъдат видени и първите резултати. 

"Знам, че предстоят местни избори и съзнавам, колко трудно се правят тежки реформи в такъв период, но избори ще има и занапред, а българските граждани ще оценят принципността и отговорността при решаване на проблемите. Всяка една система може да бъде подобрена. Обществото очаква искреност – да покажем истината и разчетите за състоянието на болниците и спешната помощ, на осигурителната и пенсионна системи, да обсъдим в най-широк публичен формат всичко, което планираме да свършим с реалистични очаквания и оценка на въздействието. Тогава и най-тежките реформи ще бъдат възможни, защото ще разполагаме с най-ценния ресурс – обществената подкрепа", заяви още държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст