Yahoo! преустанавява дейността си в Китай

Yahoo

Yahoo! ще съкрати 350 души, след което напуска Китай. Това е една от мерките на компанията за преструктуриране на бизнеса,  съобщава Би Би Си. Според Блумбърг, изтеглянето на Yahoo! не е под натиск от комунистическото правителство в Пекин или насърчаваната от него цензура над медии и интернет. По-скоро компанията е водена от желанието си да намали оперативните разходи. Още през 2013 година от Yahoo! престанаха да поддържат услугата си за електронна  поща в Китай.

Интернет гиганта Yahoo! се опитва да запази маржа на печалбата си  на фона на нарастващата конкуренция от страна на  други търсачки като Google и спадащите приходи от  реклама. Причината разбира се, се корени в тенденциите на пазара, а те са, че потребителите все повече използват мобилните си устройства за достъп до системата. Това от своя страна обаче, носи по-малко рекламни приходи.

След като през 2005 година американците продадоха основните си бизнес дейности на китайската Alibaba, изследователският център на компанията в Пекин остана единственото физическо присъствие в  страната. В същото време Yahoo! е последната американска технологична  фирма, която изцяло преустановява своята дейност в Китай. През 2010 г. Google частично се изтегли след разногласия с властите по въпросите на цензурата в глобалната мрежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст