ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дейвид Стокман: Русия ще спука балона на Фед

долари

Настъпило e времето, когато балонът, надут от Федералния резерв, ще се спука, и то от Русия. И ръката на Русия насочва американският президент Барак Обама. Тази прогноза направи Дейвид Стокман, който преди време беше шеф на Бюджетно-административното управление в САЩ, а днес е бизнесмен и автор на книгата "The Great Deformation: The Corruption of Capitalism in America", се отбелязва в негово интервю пред CNBC, цитирано от световните агенции.

Дейвид Стокман беше директор на Бюджетно-административното управление в администрацията на Рейгън.

По думите на експерта „балонът", който беше надут още от началото на 2009 г., ще се спука.

„Катализатор" на това явление може да бъде например инцидентът в Украйна или нещо друго, което може да срине пазарите. За този „балон" е виновна администрацията на Обама, която провежда „политиката на лесните пари на Федералния резерв", която в крайна сметка се отрази зле на много крехкия пазар. В момента политиката не може да осигури икономически растеж. Фактически Федералният резерв надува спекулативни балони, каза Стокман.

Тази пролет в същата телевизия Стокман обвини Федералния резерв в некомпетентност. В интервюто си експертът посочи, че Федералният резерв окончателно се е объркал и е абсолютно некомпетентен, а служителите му са „отряд от академични фанатици", които смятат, че „дълговете са някакъв вълшебен еликсир". Затова и не престават да печатат пари.

Стокман призова Федералния резерв да намери на паричния пазар естествен баланс и да спре тези огромни спекулации. Стокман твърди, че политиката на печатане на пари от световните централни банки ще доведе до паника. През последните шест години централните банки в света почти утроиха активите си, а индексите на фондовите пазари в развитите страни се върнаха към своите исторически максимуми, въпреки слабите икономики.

„Според мен, ние сме свидетели на поредния гигантски балон, който е създаден на пазарите, благодарение на Федералния резерв на САЩ. Монетарната му политика стимулира спекулативната им активност…" С една дума управляват спекулантите, а реалната икономика няма успехи", каза финансистът.

Според Стокман Федералният резерв на САЩ изнася своята „безумна политика" в цял свят. Водещи световни централни банки, след Федералния резерв, започнаха да печатат пари и така увеличиха обемите на балансите си. В крайна сметка „балонът" се наду не само в САЩ, но и в целия свят.

Стокман посочи, че всичките „балони", които е виждал в живота си, се пукнали с много сериозни последици. Политиката на „свръхлеките" пари, провеждана упорито от Федералния резерв, постоянно надува балони и служи само на спекулантите. Във финансовата система на САЩ постоянно се увеличават рисковете; според някои наблюдатели Федералният резерв не е постигнал целите си нито в инфлацията, нито по безработицата. Затова не е случайно, че Стокман предрича пукване на балона в близко време и игличката, с която ще стане това, е в ръцете на руснаците, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст