ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Млади ромки звънят на “горещ” телефон, продали ги за булки

сметище бунище цигани боклуци

Момичета от ромски произход се жалват на националната телефонна линия за деца 116 111, че родителите им ги продали с цел женитба. „Най-често търсят помощ, защото се чувстват нежелани от новото семейство. Споделят, че не се чувстват добре, защото са спрели да посещават училище”, обяснява пред медиите координаторът на телефонната линия Донка Петрова. Някои от момичетата пък търсили помощ, защото били върнати при жениха си след като веднъж избягали.

Всеки подобен сигнал от телефонната линия прехвърлят към отдел „Закрила на детето”. Така с помощта на полицията социалните успяват да върнат в родния дом част от невръстните булки. След това социалните започват работа със семейството с цел да повишат родителския им капацитет. Ромските тийнейджъри пък звънели на горещата телефонна линия, за да споделят, че ще откраднат момичето, което харесват, защото нямат пари, за да го купят.

Сега законът не наказва покупко-продажбата на булки, които дори са непълнолетни. За съжителство с непълнолетно момиче обаче Наказателният кодекс предвижда глоба до 5000 лв. и затвор до 2 г. Социалното министерство пък предвижда промени в Закона за семейните помощи, според които невръстните майки ще получават памперси и дрехи вместо пари в брой. По данни на министерството в момента непълнолетните майки у нас са 5332, като 1351 от тях са до 15-годишна възраст.

От Националната линия за деца отчитат, че през последните година броят на сигналите за деца, жертва на насилие, се увеличават.
През февруари са били регистрирани 49 случая на бити или неглижирани деца. „1/3 от тях са за психически или физически тормоз, като
 почти всички са извършени в домашна среда
" обясни още Петрова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст