“Мъртво вълнение” в Реформаторския блок

Бойко Борисов Радан Кънев

Първо Лютви Местан, а след него и Георги Първанов обявиха партиите от Реформаторския блок, че получават несъразмерно повече власт и постове, отколкото е електоралната и политическата им тежест. И че където се отвори свободно местенце, на него веднага се намества някой Реформатор. Някои анализатори пък вече заговориха за „Консуматорски блок“, защото лидерите на партиите под реформи разбирали само и единствено шуробаджанашки и партизански назначения. И че нищо друго не се е случило като реформа в нито един сектор от началото на управлението на това правителство освен уволнения на кадрите, назначени от предишните, и заменянето им с "наши хора".

Пръв "приятелски огън" откри ген. Атанас Атанасов от ДСБ, попитан как ще коментира последните партийни назначения на хора от РБ в различни министерства. "Аз отговор нямам, ще трябва пред парламентарната група г-жа Кунева и г-н Лукарски да отговорят. Попитайте Кунева и Лукарски“, натърти той.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски не му остана длъжен и върна топката в полето на "Демократи за силна България". Той първо „хвърли бомбата“, че Атанасов лично е посочил един от заместник-министрите на вътрешните работи. После прехвърли вината за партийните назначения на Радан Кънев, като публично го обвини, че ходатайствал за назначаването на своя съдружничка в Комисията за защита на потребителите, с което всъщност намекна,

че не СДС, а ДСБ преяжда с власт

Лукарски с гордост обяви, че отказал да назначи протежето на Кънев. Според него възможно било именно този отказ да е "прелял чашата на търпението" в някои среди в РБ и да му е спечелил критиките.

Реакцията на Радан Кънев също не закъсня и във Фейсбук той даде да се разбере, че е потърсил сметка на икономическия министър защо го клевети за назначенията. "Проведох кратък разговор по телефона с Божо Лукарски по повод изказването му за "предложение" за КЗП, каквото никога не съм правил. Бил е подведен от своя служителка с тази невярна информация. Случва се, за мен въпросът е минало. Имаме работа да вършим", написа лидерът на ДСБ в опит да се оправдае и на свой ред обвини партньорите си от коалицията, че прекалено много приказват.

Депутатът от РБ Мартин Димитров, който е представител на Гражданския съвет, също се включи по темата. Той написа в социалната мрежа, че е нужен вътрешен механизъм за самокоригиране. Според него назначенията, направени  в КЗП на съпартийци на Лукарски, не изглеждат никак убедителни. "Тези назначения са грешка. Някои хора бързо осъзнават грешките, на други им трябва повече време, а на трети не им стига цял живот!", заключи философски депутатът.

Лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева сякаш

не забелязва прехвърлянето на горещия картоф

макар че нейната партия доста се пооблажи с длъжности и служби. Съпартийците й предприеха друга тактика – след частичния вот в Сърница се скъсаха да се хвалят как техният човек Исмет Исмаилов е вторият от двамата общински съветници от РБ, които влизат в най-новата община. Първият Муса Муса е от партията на Корман Исмаилов – НПСД. А разликата между двамата била само четири гласа – съответно 78 и 74.

Преди време Кунева предложи да се създадат известни правила, по които да се излъчват кандидатури за определени постове в държавата. Но Лукарски контрира, че тези правила не са съвсем регулирани в РБ, тъй като вече са проведени доста назначения в различни сектори, които не са били съгласувани.

Начинът, по който силните в Реформаторския блок си разменят удари под кръста, нито е особено почтен, нито е забавен. Но липсата на доверие и ред в коалицията е само поредно доказателство за пропуканото партньорство в нея. Всъщност спойката там не е здрава от самото начало, като се има предвид, че партиите в блока се събраха по неволя, след като си дадоха сметка, че самостоятелно не могат да прескочат бариерата за влизане в парламента. Затова и въпросът за единното ръководство на РБ остана неразрешен до този момент. Всички са съгласни, че такова трябва да има, но не могат да се разберат кой точно да бъде начело, т. е. председателят Радан Кънев не крие апетита си към този пост, но Кунева и Лукарски на два пъти го препънаха. Само че часовникът цъка и местните избори приближават. А на тях е желателно Реформаторският блок да се яви далеч по-монолитен, отколкото е сега.

Междувременно се появи и нов проблем пред съмишлениците от РБ. Между тях се загнезди някаква ревност за "любовта" и благоразположението на премиера Борисов. Разбира се, тя е продиктувана от бонусите, т. е. властовите стимули. Докато при преговорите и сформирането на правителството фаворитка като че ли бе Меглена Кунева, която получи и вицепремиерско кресло, то в последно време Радан Кънев демонстрира

подозрителна близост с лидера на ГЕРБ

Той самодоволно разкрива, че се вижда с премиера дори вечер на четири очи да обсъждат важни проблеми, с което няма как да не дразни останалите коалиционни партньори в блока. Някак си бавно и полека Кънев иззе ролята на единствен представител на РБ, с когото Борисов се съобразява. Макар и трудно, той обра овациите за "извоюваните" оставки на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев, което няма как да не е предизвикало раздразнение и завист у Кунева и Лукарски.

Бойко Борисов чудесно се възползва от ритането по глезена между партньорите в Реформаторския блок. Той самият контролира интригата там, защото така може да държи в шах "партньорите" си. Което пък роди репликата: "Реформаторите много бързо станаха ГЕРБ-ери".

Премиерът и лидер на ГЕРБ отиде на Националното съвещание на ДСБ и държа реч. А председателите на СДС и ДБГ се ослушаха и си намериха причини да не уважат партньорите си. Но със сигурност са скърцали със зъби ядно заради появяването на Борисов в Пловдив. От една страна, не е добре някакви хора непрестанно да се карат във властта. Но, от друга, така

Борисов ги държи под око

явява се като арбитър в споровете им и де факто ги държи в ръцете си.

В този контекст може да се възприеме и „случайно изпуснатата“ от Борисов реплика за протестите през 2013-а, на които останали 100 души, след като ГЕРБ изтеглили хората си. Реформаторите първо много се обидиха, но това не им попречи да приемат компенсации под формата на постове и назначения.  

"Живеем в еднополюсен политически модел. И не защото Борисов е силен и е лидер, и други такива клишета, а защото държи всички останали в насипно състояние, включително и партньорите си. Което означава, че когато в Реформаторския блок се карат, това обслужва неговата стратегия. Вижда се как той вкарва интригата", обясни политологът Първан Симеонов. По думите му "Радан е или в симбиоза, или в паразитизъм, но нещо се е сдвоил с Борисов и демонстрира близки отношения". Според Симеонов обаче двамата "едва ли си мислят доброто един на друг, но са една лицемерна двойка, в която всеки има план за другия и този план не е добър, но е дългосрочен. И двамата си играят на нерви".

Така че „мъртвото вълнение“ под повърхността в РБ удобно обслужва тактиката на Бойко Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст