ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Адвокатите на “Бромак” отново поискаха отвод на Георги Колев

Висш съдебен съвет ВСС Георги Колев

Адвокатите на "Бромак" АД внесоха второ поред искане за отвод на председателя на ВАС Георги Колев. Те настояват Колев да се отстрани от петчленния състав на ВАС, който разглежда делото за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, защото е налице "безспорно установено основателно съмнение" за безпристрастността му.

Според адвокат Менко Менков, Колев е осуетил образуването на тълкувателно дело във ВАС по въпроса кой всъщност има правен интерес да обжалва актовете на БНБ при отнемане на банков лиценз.

Искането за такова тълкувателно дело е подадено от Висшия адвокатски съвет още на 10 март т.г. Ако бе образувано тълкувателно дело веднага, то тогава делото за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка щеше да бъде спряно, докато съдиите решат как трябва да се тълкува законът.

Тълкувателно дело обаче така и не било образувано. Според Менков – това е станало, защото Колев е задържал искането повече от 20 дни. А междувременно, на 30 март, петчленният състав на ВАС, на който той е председател, отхвърли искането на "Бромак" за спиране на делото за лиценза – точно с мотива, че няма образувано тълкувателно дело.

"Този ваш отказ да администрирате и образувате тълкувателно дело по горепосоченото искане на председателя на Висшия адвокатски съвет противоречи на цялостната досегашна практика на ВАС. Съгласно нея тълкувателните дела са се образували и продължават да се образуват от самия вас в рамките на 7-10 дни след постъпване на искането. Необразуваното от вас като председател на ВАС на горепосоченото тълкувателно дело, сте повлияли пряко и съществено на решението на петчленния състав на ВАС да остави без уважение искането ни за спиране на производството", пише адвокат Менков в искането си за отвода на Колев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст