ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сложиха ръка върху нелегален цех за алкохол

нелегален алкохол

При съвместна операция на служители от сектор „Киберпрестъпност”- ГДБОП и служители на ГДНП, под надзора на Софийска градска прокуратура, бе пресечено нелегално производство, съхранение и разпространение на световно известни марки спиртни напитки – уиски, водка и др., включително и посредством интeрнет.

Специализираната полицейска операция по пресичане и предотвратяване на престъпната дейност е проведена на 19 март на територията на кв.“Факултета“ в София. Там е установен нелегален цех за производство на алкохол, където в примитивни условия  е осъществяван пълен производствен цикъл  – от подготовка и оцветяване на смесите, до бутилиране, опаковане и облепяне с неистински бандероли. При предприето претърсване в сградата и прилежащите постройки са намерени и иззети над 220 бутилки фалшиво уиски от различни известни световни марки, около 1500 неистински бандероли, 200 литра етилов алкохол в туби, над 2000 празни бутилки, капачки и дозатори, бутилки с оцветители и ароматизатори, преси и други машини, използвани при производството на фалшивата стока.

В хода на разследването е изяснено, че престъпната дейност е осъществявана от няколко години, като част от контрабандната стока била предлагана и посредством интернет обяви, като в последствие е разпространявана чрез куриерски фирми на територията на цялата страна. Установен е организаторът на групата – Д.Т.  /41г./, жител на кв.„Факултета“, криминално проявен, регистриран за множество престъпления от общ характер. Под негов контрол била изградена мрежа за търговия и разпространение на фалшивите стоки. Засечени са голям брой клиенти от столицата и останалата част от страната, както и крупни продажби, включително до крайни клиенти.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.243 от НК за престъпление срещу паричната и кредитната система на страната. Срещу Д.Т. е повдигнато обвинение по чл.244 ал.2 във вр. чл.243 и чл.234 от НК, за които законът предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода. По оценка на правоносителите нанесените материални щети на фиска и държавата са за над 150 хил. лева.

Поредната успешна операция на ГДБОП-МВР и ГДНП-МВР е в изпълнение на Стратегията на МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство и плана за действие, приет от Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст