ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жалки оправдания: прокуратурата не репресирала журналист, само удължила разследването срещу него

Георги Манев

Удължават срока на разследването срещу журналиста Георги Манев от Казанлък до 3 юни и прехвърлят досъдебното производство в Стара Загора, стана ясно от съобщение Районна прокуратура – Казанлък. Информацията излиза ден преди обявения протест и очаквано повдигане на обвинение срещу репортера. Както news.bg съобщи в сряда, прокурорът, подписал досъдебното производство е бил помолен от разследващия полицаи за още време за разследване дали има престъпление в начина, по който е отразено местно наводнение.

" Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото", гласи съобщение на районна прокуратура, което визира журналист от местна телевизия.

"По повод на образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител на 03.02.2015 год. Районна прокуратура – Казанлък се е самосезирала, като е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 326, ал.1 от НК – за разпространение на неверни данни за злополука по радио и по друг начин – чрез Интернет и по телевизия. Неверните данни са за скъсана дига и опасност от наводнения, с които е предизвикана паника в населението. Подобна дига не съществува и опасността от наводнение също е била нереална", пише в съобщението на прокуратурата.

От съдебната система твърдят, че законният повод за самосезиране, е разговор с кмета на Община – Казанлък и председателя на Общински съвет – гр. Казанлък. "Делото е било възложено за разследване на разследващ полицай при РУ"П" – Казанлък. Разпитани са множество свидетели. С Постановление на Окръжен прокурор от 01.04.2015 год.  по предложение на наблюдаващия прокурор делото е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при ОП – Стара Загора", гласи съобщението, разпратено до медиите.

И другата гледна точка:

В петък, 3 април, Манев, който от години е лицето на телевизията, ще бъде привлечен като обвиняем от прокурор Кръстин Кацаров. Временно изпълняващия, до предстоящия скоро конкурс, длъжността на районен прокурор на Казанлък Кацаров обвинява журналиста за „всяване на паника”. Манев е привлечен като обвиняем по чл.326 от Наказателния кодекс, който гласи, че  „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода”.

Наказание до две години застрашават Жоро Манев, заради репортажи от наводнената западна част на Казанлък на 1 февруари тази година.

Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май”, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и улиците „Вожели” и „Стара планина” бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора.

Както винаги екипът на Медийна група „Вис виталис” бе на мястото на събитието. Журналистът Георги Манев и операторът Делян Тенев информираха чрез сайта www.presstv.bg  своевременно за развитието на критичната ситуация, а на другия ден, в понеделник бе излъчен и репортаж в емисия на „Новини” на Пресс тв по темата. Официалната информация от Общината бе оскъдна в неделния ден и добита от екипа ни трудно, поради нежеланието на отговорните служители да отговорят на телефонните обаждания,  а официално прессъобщение пристигна на 02.02.2015г./понеделник/ сутринта.

Местни фирми признаха, че търпят щети за хиляди левове, затвориха за два дни цеховете си, за да отводнят и почистят. Пожарната изпомпваше входа на военното поделение.

Два дни след бедствието се оказва, че прокурор Кръстин Кацаров  се е самосезирал как някой „всява паника” и образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, защото „имало общественоопасен резултат”, след хода на досъдебното производство, Кацаров вече е намерил виновника и това е Георги Манев.

Това призна сам прокурорът в телефонен разговор по друг повод с друг наш журналист.

Самосезирането на Кацаров по странен начин съвпада с времето и деня, когато прокурорът имал среща с кмета Стоянова и председателя на Об съвет Златанов. Галина Стоянова не му била повлияла, тя само му посочила виновника за „паниката”, а именно Георги Манев и Пресс тв, сподели Кръстин Кацаров.

Разбира се, на случаен принцип при разпределението на сигналите, при Кацаров се озовал и друг сигнал против МГ „Вис виталис”, подаден от Галина Стоянова. Според прокурора този сигнал „обобщавал в общи линии изострените отношения между Пресс тв и Общината”. Незабавно прокурор Кацаров образувал проверка по заявлението на кмета и дал указания на полицаите да призоват изп. директрор на МГ „Вис виталис” Славка Самарска, за да подпише полицейски протокол за предупреждение, че медиите, които управлява няма да критикуват Общината.

Самарска не подписала.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст