ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инвеститорите заложиха на сигурно

Ножица реже долар

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Щатската икономика не се държи така убедително, както им се иска на всички. Няма и как да бъде другояче, след като цял свят страда от липса на растеж. Последните данни за търговията на дребно дадоха основания за вдигане на залозите, че Фeд ще задържи лихвите на сегашното им ниво от 0.25% до края на годината. Дори вече се появиха слухове, че Федералният резерв може да прибегне и до нов кръг от количествени улеснения. Повод за това дават действията на централните банки в Европа и в Япония.

Русия е изправена пред рецесия. Симпатизантите на Гърция се топят като пролетен сняг. Неизвестните пред страната са много повече от известните, а с това и пред еврозоната като цяло.

Във времена на несигурност инвеститорите залагат на сигурното, а това са първокласните държавни ценни книжа. Фактор за вдигането на цената им е началото на финансовата година за Япония. Тя стартира (но не на шега) на 1 април, а това означава откриването на нови позиции.

А котировките на книжата, издадени от страни с нетолкова добър кредитен рейтинг, пък се понижиха, в резултат на което доходността им се повиши. В този отбор попадат Литва, Полша, Румъния и България. Дори добрата новина, че държавните ни финанси са в пълен порядък и Министерството на финансите у нас очаква бюджетът да завърши първото тримесечие с излишък не успя да спре продажбите им. Това е и основната причина предвиденият в емисионния календар за 6 април аукцион за пласмента на тригодишни държавни облигации с общ номинал 50 млн. лв. да бъде отменен.

Най-дългосрочната ни 20-годишна емисия загуби 15 цента от стойността си и в края на седмицата се търгуваше при 97.04 евро за 100 номинал. Нейната доходност вече е 3.19% и е по-висока спрямо края на предишната седмица – 3.16 процента.

Почти същата ценова загуба отбелязаха и облигациите със срочност 12 години. Те се котират вече при 100.05 евро. В резултат на което доходността им се повиши до  2.62% на годишна база.

Еврооблигационната ни емисия, чийто падеж е през септември 2024 г. (след 9.5 години), направи изключение и запази стойностите си от края на предишната седмица. Цената й се задържа на 105.25 евро за 100 номинал, а доходността й съответно на 2.32% на годишна база.

С 10 цента поевтиня и новоемитираната седемгодишна еврооблигационна емисия. Те вече се търгува при 100 евро за 100 номинал и носи доходност от 2% на годишна база.

Цените на книжата, търгувани на вътрешния пазар, също не останаха безучастни към случващото се. Книжата с падеж през юли 2025 г. поевтиняха с 0.7 лв. през последните дни и вече се търгуваха при 106.6 лв. за 100 номинал. Доходността им е 2.4% вместо 2.3%, както бе преди седмица. Поевтиняха и книжата с падеж след пет години, в резултат на което доходността им се повиши до 1.2% на годишна база. Тригодишните книжа удържаха позиции и на практика запазиха стойностите си отпреди седмица. Цената им се запази на 100.66 лв. за 100 номинал, а доходността им е 0.85% на годишна база. Едногодишният бон, емитиран в евро, също запази стойностите си, а те са цена 103.4 евро и 0.54% годишна доходност.

За последния един месец доверието в страната ни се е увеличило – показват го котировките на CDS (Credit Default Swap). Очакванията на пазарните участници, че в хоризонта от пет и от десет години страната ни ще изпита остра ликвидна криза, са намалели с по 10 базисни точки и вече се котират при съответно 160 и 210 базисни точки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст