ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Седмицата

Избор

Депутатите избраха в четвъртък (2 април)  Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Съдия Точкова е от Хасковския административен съд, има над 20-годишен юридически стаж.
За избор на главен съдебен инспектор бе необходим минимум от 160 народни представители. "За" Точкова гласуваха 195 народни представители, един от независимите народни представители беше "против” и един от Реформаторския блок – "въздържал се". Парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ също подкрепиха Точкова, депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

Нечувано

Прокуратурата в Казанлък повдигна обвинение на журналиста от местната телевизия Георги Манев, стана ясно в четвъртък (2 април). Той е обвинен, че е всявал паника сред обществото, докато отразявал наводнение в града на 1 февруари тази година. Прокурор Кръсти Кацаров се самосезирал, след като негови близки му се обадили, че прочели в медията, в която работи Манев, че има наводнение в западната част на града. Той самият живеел там и затова близките му звъннали, за да го предупредят, че има такава ситуация. Според прокурора Манев е всял паника и сега го грози затвор до две години. Обвинението му е по чл.326 от НК: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години". 

Преразход

Ние се движим с 1 млн. лв- преразход всеки месец и водим много разговори с Министерството на финансите за това как да се случат съкращения, заяви в четвъртък (2 април) в Народното събрание министърът на правосъдието Христо Иванов. Той съобщи, че информацията за бройките на съкратените служители на Министерството на правосъдието е елемент от съкращаването на разходите във ведомството. Става дума за много ограничени структурни промени и не може да се говори за затваряне на звена. Обсъждани са всякакви варианти, но това не означава, че обсъждането е някаква крайно решение, заяви Иванов във връзка със слуховете, че Агенцията по вписванията може да бъде закрита. "Агенцията по вписванията остава в сегашния си вид", посочи той. Министър Иванов обясни, че в документа става дума за около съкращаване на 700 души, но дори и с тези съкращения министерството не може да се вмести в бюджета си.

Окончателно

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Бургаския апелативен съд, с което Любомир Симеонов бе осъден на 20 години затвор за убийството на Павлинка Йовчева, регионален директор на „Банкиране на дребно“ в "Уникредит Булбанк", през септември 2013 година в Бургас. Тогава Симеонов застреля в сърцето 54-годишната Йовчева, а два часа по-късно се предаде на полицията в Сливен. В средата на юни 2014 г. Бургаският окръжен съд го осъди на 20 години затвор. Тогава магистратите го признаха за виновен за предумишлено убийство на банкерката. Бургаският апелативен съд потвърди това, а върховните магистрати определиха окончателно 20 години затвор за Симеонов.

Милост

Двама души са били помилвани за първото тримесечие на 2015 г., отчетоха от Комисията по помилването към президентството. На 46-годишен мъж, осъден за участие в убийството на двама души през 1992 г., са му опростени близо седем годинси, като досега той е изтърпял над 23 години от наказанието си. През март пък с девет месеца от 20-годишна присъда и изтърпени 12 г. и 1 месец е помилван 38-годишен мъж, съучастник в убийство по хулигански подбуди.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст