ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разномислици

Лого Параграф

Да четеш годишен доклад на съд или на прокуратура не е най-приятното занимание. Купища статистика и числа, от които те удря в главата. Но ако съпоставим написаното в отделните доклади, става интересно.

В последните дни излязоха няколко такива доклада. Първо този на Специализирания наказателен съд, чийто председател Георги Ушев се оплака, че горната инстанция отхвърля несправедливо и с лека ръка наложени присъди. Правели това дори ако в хода на делото не е допуснато никакво процесуално нарушение. Някои от тези съдии нямали нито една осъдителна присъда, откакто спецмагистратурата започна уж да се бори с организираната престъпност.

В доклада си Софийският градски съд също е направил констатацията, че горните инстанции "режат" осъдителните присъди. Но тук интерпретацията е друга. Градските съдии били прекалено сурови при определяне на наказанията и горните инстанции нямало как те да не бъдат коригирани. Очевидно досадното обществено мнение, което бившата председателка на СГС Владимира Янева сочеше като причина за тези изкривявания, продължава да досадничи. А градските съдии нямат куража на апелативните и касационните си колеги да го пренебрегнат. В същото време те критикуват колегите си от долноинстанционния Софийски районен съд, че не си изпипват делата.

От доклада на Софийския апелативен съд пък излиза, че виновен е градският, както и прокуратурата. Тя внасяла сбъркани обвинителни актове, а въз основа на тях СГС произнасял сбъркани присъди. В същото време апелативният съд се хвали, че касационният потвърждавал повечето му актове. Пълзяща по инстанциите хуманност, възходящ професионализъм или отровна смес от прикриватура и кривосъдие – изберете сами.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст