ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цените на петрола тръгнаха надолу след споразумението с Иран

петрол

Петролните цени на международните стокови пазари регистрираха солиден спад след новината за постигнато споразумение по отношение на иранската ядрена програма.

Въпреки, че преговарящите с Техеран шест световни сили ще продължат да изглаждат конкретните параметри по това ключово споразумение до края на юни, новината за постигане на предварително рамково решение натисна цените на "черното злато", тъй като се засилиха опасенията свързани с петролното свръхпредлагане.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижиха в края на вчерашната търговия с 1,9% към 49,15 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент се сринаха с над 2 долара или с цели 3,75% към 54,95 долара за барел.

Участниците на петролните пазари са обезпокоени, че постиганото споразумение ще доведе до постепенно отслабване на многогодишните санкции на ООН спрямо Иран, което от своя страна ще доведе до още по-голямо свръхпредлагане на ценното гориво в световен мащаб.

Някои анализатори оценяват, че скорошно вдигане на санкциите спрямо Техеран (след 30-и юни) ще доведе до допълнително повишение на предлагането на петрол на глобалните пазари с около 800 хиляди барела на ден, въпреки че завръщането на Иран на петролните пазари ще бъде "дълъг и труден процес". Страната е четвъртият най-голям притежател на петролни запаси в света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст