ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нетаняху: Споразумението с Иран застрашава съществуването на Израел

Нетаняху пред конгреса на САЩ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, че ако бъде приложено предварителното споразумение с Иран за ядрената му програма, ще застраши съществуването на Израел.

От Белия дом съобщиха, че Обама е разговарял с израелския премиер от борда на самолета Air Force One. Двамата са обсъдили рамковото споразумение, което предвижда съкращаване на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на санкциите. Обама е поискал да увери Нетаняху в подкрепата на САЩ за сигурността на страната му. Премиерът на Израел обаче е заявил, че категорично е против постигнатото съглашение. Според говорителя на израелското правителство Нетаняху е отговорил на американския държавен глава, че "споразумение на базата на съгласуваните рамки би застрашило съществуването на Израел".

Президентът на САЩ от своя страна е изразил убеденост, че в рамките на постигнатата договореност не остава възможност за производство на ядрено оръжие. В разговора с Нетаняху Обама е припомнил още, че по-рано Иран е спазвал постигнатите споразумения и е позволявал засилване на проверките. Американският държавен глава също е уверил израелския премиер, че ще останат в сила санкциите, наложени на Техеран заради поддръжката му за терористични организации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст