ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция готви план за връщане към драхмата

Гърция евро

Гърция подготвя радикални планове да национализира банковата система на страната и да въведе паралелна валута за плащане на вътрешните сметки. Това съобщава британският вестник "Телеграф". Според изданието това ще се случи, ако еврозоната не предприеме стъпки за успокояване на ескалиращата криза и не омекоти тона на исканията си към властите в Атина.

Гърция вече не разполага с достатъчно средства, за да успее да покрие предстоящо на 9-и април плащане към МВФ в размер на 458 млн. евро и за да изплати заплати и пенсии на 14-ти април, ако партньорите от еврозоната не постигнат навреме споразумение за отпускане на следващ транш от помощта за Атина.

Изданието цитира свой източник, близък до управляващата гръцка партия СИРИЗА, според който правителството е решено да продължи да плаща заплати и пенсии, въпреки че наличните средства са критично ниски. Това може да принуди властите в Атина да предприемат безпрецедентна стъпка за пропускане на предстоящото през следващата седмица плащане към МВФ в размер на 458 млн. евро.

"Ние сме правителство на левицата. Ако трябва да избираме между това дали да се окажем в неплатежоспособност пред МВФ или в неплатежоспособност пред нашия народ, това би било напълно безмозъчен избор", е заявил гръцкият източник пред британското издание.

"Може да се наложи да отидем към мълчалив процес на просрочване на задълженията към МВФ. Това ще предизвика фурор на финансовите пазари и ще означава, че часовникът ще започне да тиктака много по-бързо", допълва той.

Влизането на Гърция в просрочване на нейните задължения към МВФ – дори само в рамките на няколко дни или седмици – е изключително рискована стратегия. Това ще бъде първият случай в 70-годишната история на Фонда, в който икономически развита страна-членка на организацията няма да успее да погаси навреме свои задължения.

Трябва да се има предвид, че според правилата на МВФ, има шестседмичен гратисен период, преди Фондът да обяви, че Гърция се намира в "технически фалит", но има риск този процес да излезе извън контрол в различни негови етапи през този период.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст