ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спасяват “АДИС” от продажба

АДИС - сграда

Приватизацията у нас през тази година върви на приливи и отливи. Откриват се процедури за оценка на компании, вземат се решения за продажба на държавни дялове. В същото време някои дружества отпаднаха от списъка за раздържавяване. Така документът постепенно се свива и обявеният акт се изпразва от съдържание.

Очакваше се значителни парични средства да се получат от продажбата на "АДИС" ЕООД, София, през тази година. С решението си от 1 април правителството на ГЕРБ се отказа от приватизацията на агенцията за дипломатически имоти. Министрите предложиха законодателни промени, които предвиждат дружеството да бъде върнато в забранителния списък на компаниите, които са важни за държавата. Това ще стане с корекция в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Тя пък щяла да гарантира възможността България да изпълнява задълженията си по Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения, коментират от пресцентъра на правителството.

"АДИС" отдава под наем недвижими имоти за жилищни, търговски или административни нужди на членовете на Дипломатическия корпус в България, извършва и други дейности, за да се гарантират добри условия за работа на дипломатическите мисии.

Дружеството беше извадено от забранителния списък за приватизация още през 2011 г. от първото правителство на ГЕРБ. Оттогава политиците не могат да се споразумеят дали агенцията трябва да бъде продадена, или не. В началото на тази година депутати от "БСП Лява България" активно защитаваха запазването й и дори внесоха в Народното събрание предложение тя да остане под опеката на Министерството на външните работи.

Друго дружество, което ще се размине с продажбата, е  "Аудиовидео Орфей" ЕАД. В Агенцията за приватизация очакваха да се осъществят успешни процедури за продажба на няколко фирми, които са атрактивни със своите имоти. Между тях беше и единственото българско студио, което по договор с ИА "Национален филмов център" и "ФИЛМАУТОР" реставрира и издава български филми.

В парламентарната Комисия по културата и медиите вече се обсъжда законопроект за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, внесен от Министерския съвет на 20 март. С него правителството предлага на Народното събрание да одобри промени, с които в забранителния списък за приватизация да бъдат върнати Националната агенция "Музика" ЕООД и "Аудиовидео Орфей" ЕАД. Собственик на държавния капитал в двете структури е Министерството на културата. Те бяха "спасени" от продажба през 2011 и 2013 година. Но оттогава неколкократно се поставя въпросът за ревизиране на тези решения.

Едва сега някой видя тяхната "ценност" за страната. Мотивите са, че "Аудиовидео Орфей", специализирано в извършване на дигитална реставрация на филмов архивен материал, е гарант за опазване на националното културно наследство. Националната агенция "Музика" пък подпомага и насърчава композирането на българска музика, създава условия за изява на българските музиканти и спомага за съхраняването на българската музикална култура и традиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст