ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горещи идейки за край на прехода

преход

Немаха си работа чехите. Щели да легализират и да регистрират нова професия – сексуален асистент за хора в неравностойно положение. Неправителствената организация "Наслаждение без риск" натискала яко длъжността да се разглежда наравно с останалите професии в областта на социалния и здравния сектор. Даже са подготвили и подходящи формулировки за професията – "служба за телесни контакти", "тактилна дейност" и "заместващо партньорство". Освен това работели по проект "Право на секс", финансиран по програма за чешко-швейцарско сътрудничество, така че обучението на желаещите за новата професия щяло да им излиза безплатно.

Естествено, авторите на идеята предположили, че първи на опашка за обучение и професионална реализация като асистенти ще се наредят жрици на платената любов, които по една или друга причина желаят да преминат на държавна работа. Така че в Чехия сега на ход са законотворците.

Възможно ли е и у нас да се реализира подобна идея? Може. Най-напред сме облагодетелствани от факта, че НПО-та тук има колкото щеш. Да се чудиш как не са се сетили да искат кинти от Европа и за подобни цели? Лидираща роля според мен би могъл да има Българският хелзинкски комитет. И бездруго от години стои зад правата на най-онеправданите и уязвими групи в държавата, а шефът му Красимир Кънев е техен същий народен закрилник. За грантове би могла да претендира и "Протестна мрежа", която се е доказала, че може да усвоява европейски пари както за протести, така и за липса на протести. Защо да не вземе някой и друг грант за осъществяване и на телесни контакти?

На опашката за европари трябва да се нареди и "Организация Дром" за насърчаване равните права на ромите. Не е тайна, че голяма част от жриците на платената любов по околовръстното са ромки. А те са онеправдани – първо, заради ниските цени за услугите, които предлагат, а после и заради тежките условия за работа. Едно е да бъхтиш на топло и с течаща вода, друго – в ТИР-аджийска кабина. Логично е – ако у нас се въведе идеята на чехите, повечето от кандидатите моментално да се наредят на опашка за безплатно обучение. И ролята на "Дром" ще стане неизбежна.

Идват ми наум и други организации, които биха имали интерес от усвояване на европари, в името на правата на човека. ДПС например. В усвояването те си нямат еша – ще направят не само "Цанков камък", но и двадесетина като него, само пари им дай.

Ясно е, че организации има, дори са в повече. Въпросът е как ще се набират кадри? И този отговор е лесен – ще се включат бюрата по труда, които – ако ги питаш, най-умеят да се борят с безработицата. А безработни – бол, значи кадри колкото щеш. Важното е да се открият работни места, да има конкуренция, заетост. И така икономиката ще дръпне нагоре – за радост на министър Божидар Лукарски, който дава мило и драго за просперитета на България.

Тогава независимият депутат Стефан Кенов, който иска проституцията у нас да се легализира, ще има категорично основание да защити идеята си и да прокара нужния закон. А стане ли това, берекет версин и за бюджета, и за финансовия министър Владислав Горанов, който радостно ще пълни републиканския портфейл с парите от патентите на жриците и ДОД от мащабната им дейност. Понеже у нас всичко си е заминало, само меракът ни е останал…

Така че да не се ошумуляваме, ами да действаме, че чехите вече са дръпнали напред. И е крайно време да турим край на безкрайния преход….

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст