Moody’s: Възможно е замразяване на депозитите в Гърция

мудис

Банковият сектор в Гърция се влошава толкова бързо, че е "твърде вероятно" налагането на контрол върху капитала и замразяване на депозитите, смята международната рейтингова агенция Moody's. Агенция понижи прогнозите си за растежа на гръцката икономика до 0.5% през 2015-а и до 1.5% през 2016 година. Според Moody's гръцката икономика ще се представи още по-слабо от очакваното.

"Перспективите пред гръцката банкова система са негативни, отразявайки силното влошаване на финансирането и ликвидността на гръцките банки. Този натиск е малко вероятно да се облекчи през следващите от 12 до 18 месеца и има голяма вероятност за налагане на контрол върху капитала и за замразяване на банковите депозити", се казва в публикуван днес доклад на рейтинговата агенция.

В документа е записано още, че гръцките банки са станали силно зависими от средствата, които предоставя централната банка. Според направени изчисления на Moody's, към края на април финансирането от страна на ЕЦБ и чрез Механизма за спешна ликвидност на Гръцката централна банка (програмата ELA) е достигнало до около 32% от общата стойност на активите на банките. За сравнение в края на септември 2014 година те са били едва 12%.

Друга прогноза на кредитната агенция гласи, че до края на годината необслужваните кредити вероятно ще нараснат до към 38%-40% от общия размер на заемите, отпускани от гръцките банки. Докато нивата през декември 2014 година са били около 34.2%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст