160 контрабандни камиони преминали за 8 месеца Капитан Андреево, твърди Ревизоро

Емил Димитров - Ревизоро

160 камиона с контрабандни стоки са преминали у нас откъм Турция при ГКПП Капъкуле в периода август 2014 г. – април 2015 г. Такива данни имали турските служби според бившия началник на Агенция „Митници“ Емил Димитров-Ревизоро. Въпросните камиони декларирали едни стоки на турския пункт, а съвсем други – на българския (Капитан Андреево), но въпреки това били пропуснати безпрепятствено у нас. Данните били публикувани в турския вестник „Хюриет“, отбеляза Ревизоро, който в момента е депутат от Патриотичния фронт.

Той е отправил официално питане към ресорния министър на финансите Владислав Горанов дали се разработва система за преустановяване на корупционните практики в митниците. Емил Димитров припомня в документа, че в края на март са били арестувани 13 митничари и няколко гранични полицаи и че при операцията е задържана голяма пратка контрабандни цигари, като само от задържаните два камиона щетите за държавата възлизат на 16 млн. лева.

При 160 камиона нехваната контрабанда обаче проблемът с корупцията в митниците очевидно е много голям.

„Изнесените в медиите данни, че митничари и гранични полицаи, след като са получили от турските служби уведомление за контрабандния канал, са унищожили документа, означава, че сред служителите трайно се е настанило усещането за безнаказаност и липса на ефективен контрол“, пише още в питането на Ревизоро до Горанов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст