САЩ отново преследват търговските банки с огромни глоби

долари

На пет от най-големите банки в света се очаква да бъдат повдигнати обвинения за криминални деяния и да им бъдат наложени глоби на обща стойност над 5 млрд. долара. Това ще стане в рамките на споразумение с американските и британските власти, съобщава британската информационна агенция „Reuters”.

Обвиненията и глобите ще са заради манипулации на валутните пазари. Очаква се американските банки "Citigroup Inc." и "JP Morgan" както и британските "Barclays" и "Royal bank of Scotland", да пледират виновни по обвинения за криминално деяние, свързано с манипулации на извънборсовия международен валутен пазар (Forex). Двете американски банки ще бъдат първите големи финансови институции в САЩ, които ще пледират виновни от десетилетия насам за извършено криминално деяние.

Швейцарската банка "UBS" се очаква да избегне криминалните обвинения, след като си е извоювала имунитет, като предупредила властите за евентуален проблем. Банката може да бъде обвинена за криминално престъпление относно манипулации на усреднения лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар (Libor).

Швейцарската банка ще трябва да плати глоба от 200 милиона долара според договорка с американското министерство на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст