Шойбле не изключва фалит на Гърция

Германският финансов министър Волфганг ШойблеWolfgang Schaeuble

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че този път не може да изключи гръцки фалит, съобщи гръцкият вестник "Та неа" , цитирайки интервю за "Уолстрийт джърнъл" и френското издание "Еко".

На въпрос дали държи на своите изказани през 2012 г. уверения, че няма да има държавен фалит в Гърция, Шойбле заявява пред пред журналистите на двата вестника, че трябва да "мисля много внимателно в сегашната ситуация дали бих го казал отново". Благодарение на суверенното демократично решение на гръцкия народ ние днес сме свидетели на много по-различна ситуация, казва той, имайки предвид изборите през януари, които докараха в Атина на власт правителството на СИРИЗА.

Според американския вестник Шойбле не показал готовност за компромис в рамките на водените преговори с Атина за деблокиране на последния транш от спасителната помощ за Гърция. Министърът подчертава, че не се обсъжда вариант последният транш за Атина да бъде разбит на по-малки вноски. Без споразумение текущата програма ще приключи до шест седмици, като фалитът ще бъде единственият избор за Гърция, посочва изданието.

Шойбле заявява още, че трета спасителна програма за Гърция може да има само ако текущата програма бъде финализирана. Шойбле отхвърля и възможността за оказване на влияние на най-високо политическо равнище, за да се преодолее стигането до задънена улица на техническите преговори. "Преговорите между Гърция и трите институции (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) винаги са били трудни, но поне досега винаги са били успешни – казва Шойбле. – Нямам никакво намерение да се намесвам в този процес." 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст