Варуфакис призна, че е записвал разговорите на Еврогрупата в Рига

варуфакис

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна, че е записвал среща при закрити врата на финансовите министри от еврозоната.

В интервю за журналиста на New York Times Сюзи Хансън той казва, че е записвал трудните преговори с колегите си по време на Срещата на върха в Рига.  Твърди се, че на тях Варуфакис е бил обиждан като „играч", "аматьор", "прахосник на време" и "маргинализиран". Той обаче категорично е отхвърлил тези твърдения, пише авторът на статията в New York Times. Тя цитира Варуфакис с думите: „Всички тези статии, че са ме обиждали като „прахосник на време“ и другите неща, позволете ми да кажа, че го отричам с всяка фибра на тялото си". Едва отстрани авторът пише, че Варуфакис в този момент споменава, че има запис на този разговор. Буквално, тя пише: „Той казва, че е записал срещата, но записът не може да публикува заради правилата за поверителност“. Пасажът е в скоби. Не е ясно дали авторът предполага, че тази подробност е спомената под условията на „неофициална информация", или че не си струва изобщо да се споменава, защото може да се правят рутинни записи от срещите, не само от страна на Варуфакис.

В правилата за работа на Еврогрупата не е изрично посочено, че е забранено записването на разговорите, стига съдържанието им да остава конфиденциално. Това означава, че  поне формално, Варуфакис не е нарушил никакви изисквания.

Но разкритието на този факт пред публиката допълнително раздразни гръцките медии и опозицията, които го обвиниха, че не може да се очаква Гърция да търси симпатизанти и съюзници и в същото време да записва всичко.

"Г-н Варуфакис прекрачи всички граници на политическата фриволност и безотговорност", заяви лявата опозиционна партия ПАСОК. "Гърция печели чрез съюзници, а не като записва партньорите си", каза и лидерът на дясноцентристката партия "То Потами" Ставрос Теодоракис.

По този повод пък вестник "Елефтерос типос" коментира: Трябва да ни притеснява, че финансовият министър на страната в най-съдбоносен момент безсрамно и тайно е записвал всички разговори и дискусии на последната среща на еврогрупата в Рига, която се превърна в неговото Ватерло".

По всичко изглежда, че дните на Варуфакис в правителството наистина са преброени, а гръцките медии вече пишат за "Varoufexit".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст