Имена

Петър Андронов - главен изпълнителен директор на СИБанк

"България трябва да се подготви много добре, преди да поиска преглед на активите на българските банки и да прави постъпки за влизане в Единия европейски надзор", смята председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Той обясни, че в еврозоната подготовката за прегледа на тези активи е отнела години. А след това институциите, за които е било констатирано, че се нуждаят от попълване на капитала им, са получили достатъчно време, за да си набавят нужния им капитал. "Не е реалистично у нас за това да се дават няколко месеца, и то при положение че нямаме подуправител на Централната банка, отговарящ за надзора. А той е човекът, който трябва да подготви и да подпомага банките в подготовката им за оценка на активите им", смята Андронов.

 

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова получи в Лондон наградата "Най-впечатляващ кредитополучател от Централна и Източна Европа". Тя е присъдена на България в рамките на годишната класация на "Глобъл кепитъл". Призът ни е отреден за тройната емисия от облигации с общ размер от 3.1 млрд. евро, която правителството пласира през март 2015-а. По оценка на престижното издание облигациите са реализирани при възможно най-добрите пазарни условия.

 

"Има огромна разлика между държавната помощ, която през изминалите няколко години ползваха много банки в еврозоната, и подкрепата, която оказа правителството ни на една банка у нас през миналата година", смята финансистът Емил Хърсев. Той обясни, че подкрепата, оказана от нашето правителство, е ликвидна, а не капиталова. А такава ликвидна подкрепа ЕЦБ предоставя всеки ден на много банки в еврозоната, без за това да е нужна санкция на Европейската комисия.
 

"В една доста напрегната обстановка "Виена Иншурънс Груп" успя да постигне положителни резултати във всички държави и по всички продуктови линии", коментира главният изпълнителен директор на застрахователната група Питър Хаген. Той добави, че за първото тримесечие на 2015-а консолидираният премиен приход на групата е 2.8 млрд. евро, а печалбата й е достигнала 130 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст