Атина успокоява и… плаши

варуфакис

Двучасовият разговор между Алексис Ципрас, Ангела Меркел и Франсоа Оланд на срещата на върха в Рига не донесе пробив, но въпреки това се появиха признаци, че развръзката на гръцката драма наближава. Появиха се поредните твърдения, че Атина и нейните кредитори най-сетне са постигнали споразумение, което би разхлабило дълговата примка. Или поне са напът в най-скоро време да го направят. От друга страна, се чуха гласове, че този път Гърция наистина, ама съвсем сериозно няма да може да направи следващите си плащания към кредиторите си и ще трябва да обяви фалит. Ако не бъде деблокирана финансовата помощ за нея. Важно е да се отбележи, че и едните, и другите твърдения се чуват най-вече от Атина. Западните й партньори, макар и много по-резервирано, също дадоха да се разбере, че има някакво придвижване към положителен изход от критичната ситуация. Но нищо сигурно…

Първата бомба с оптимистичен заряд хвърли в понеделник гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Пред местната телевизия Star той изрази увереност, че страната му и кредиторите й ще се споразумеят за една седмица.

Варуфакис бе сигурен, че споразумението е наистина много близко и не съществува никаква вероятност Гърция да напусне еврозоната.

Оптимист бе и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас. Пред представители на бизнеса той каза: "Сега сме на финалната права, преди да постигнем взаимноизгодно споразумение след дълги и болезнени преговори". Той поясни, че сделката с кредиторите няма да включва орязване на пенсиите и заплатите – едни от най-болезнените въпроси за управляващата в Атина лява партия СИРИЗА, заедно с дерегулацията на трудовия пазар. Премиерът хвърли вината за трудното напредване на преговорите върху "някои среди", които не желаят да има споразумение и "може би планират разделяне на Европейския съюз". Но изрази увереност, че сред кредиторите на страната му са надделели "умерените гласове".

Най-далече в оптимизма отиде гръцкият вестник "Етнос", който съобщи, че лично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложил на гръцкото правителство план за отблокиране на финансовата помощ за страната през юни. Планът предвиждал МВФ да се оттегли от участие в спасителната програма, да бъдат заложени много ниски първични бюджетни излишъци за тази и за следващата година, а решенията на спорните въпроси за пенсиите и за пазара на труда да бъдат отложени за есента. От своя страна гръцкото правителство се задължавало да предложи конкретни мерки за реформи, включващи различни данъчни и други финансови регулации като промяна на ДДС, които да генерират приход от 5 млрд. евро. По този начин да бъде покрита бюджетната дупка за 2015-2016 година. Според вестник "Етнос" ЕК е изпратила документ с такова предложение в Атина.

Не можем да гадаем дали източниците на гръцкото издание са го подвели, или публикацията е била направена в координация с управляващите в Атина с цел оказване на натиск върху преговарящите. Възможен е и трети вариант – подобни идеи наистина да са били обсъждани. Така или иначе потвърждение на тази схема от европейските институции не последва.

"Няма план "Юнкер" – опроверга твърденията председателят на ЕК. – Написаното в гръцката и в британската преса за план "Юнкер" не е вярно." Това са слухове, подчерта той.

Запитан кога очаква да бъде сключено споразумението за помощта за Гърция, Жан-Клод Юнкер все пак изрази оптимизъм, че това може да стане дори още този месец. "Краят на май или началото на юни" беше срокът, посочен от него. Председателят на ЕК отрече съществуването на някакъв специален план "Юнкер", но потвърди, че е лично ангажиран с това да бъде предотвратен фалитът на Гърция.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по-късно обясни, че Юнкер говори за такъв срок, защото в редица сектори е постигнат прогрес и, както се изрази и самият той, "споразумението се вижда на хоризонта".

Дано въпросният хоризонт да е достатъчно близо, защото гръцките управници междувременно дадоха нова крайна дата, до която ще издържат без финансова помощ, след което следва неплатежоспособността. Съобщението направи парламентарният говорител на СИРИЗА Никос Филис – посочената от него дата е 5 юни, когато Гърция трябва да извърши плащане към МВФ в размер на 303 млн. евро. "Сега е моментът, в който преговорите стигнаха до критичната точка. Ако дотогава няма споразумение с кредиторите, което да реши текущите финансови проблеми на нашата страна, кредиторите няма да получат никакви пари", предупреди той.

Доколко това наистина е вярно е трудно да се определи. Гръцките управляващи досега показаха удивителни умения да намират пари, с които да извършват плащанията си. При това всеки път предупреждават, че следващата сума няма откъде да бъде събрана. Например в. "Катимерини" съобщи, че на 8 май премиерът Ципрас е изпратил до кредиторите на Атина писмо, в което предупреждава, че страната му няма да е в състояние да покрие плащането си от 750 млн. евро към МВФ през май. Както видяхме обаче, парите бяха събрани. Вярно е, че Атина използва част от депозитарната си сметка в МВФ и фактически покри задълженията си към фонда с пари от самия него.

Поредните плащания, които Гърция трябва да направи към МВФ през следващия месец, са на обща стойност около 1.5 млрд. евро. Страната би могла да го направи с част от очакваната спасителна помощ от 7.2 млрд. евро, стига да успее да я отблокира дотогава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст