Демонтажът на радиатори става законен

радиаторпарнотопломер

Потребителите, които не желаят да ползват топлинна енергия, могат да демонтират отоплителните си уреди. При обсъждането през седмицата на общите условия на "Топлофикация София" в Комисията за енергийно и водно регулиране се разбра, че подобна промяна в Закона за енергетиката ще бъде предложена за гласуване от парламента. Действащият сега норматив не позволява да се откачат радиатори в жилища с централно топлоподаване.  

Всъщност дори и при демонтаж клиентите пак ще останат обвързани със съответното топлофикационно дружество – заради топлата вода, която получават, и таксата, плащана за сградна инсталация.

Интересното е, че в общите условия на "Топлофикация София" има текст, който противоречи на Закона за енергетиката. Той гласи, че при повече от две неплатени сметки дружеството може да премахне радиаторите на некоректен платец. Но неговият представител Боян Паунов обясни, че европейската практика е да не се пристъпва към подобни действия. Защото демонтирането на отоплителни тела означавало подмяна на предварително съгласуван и одобрен проект. 

Така или иначе, с предложените промени на общите условия столичното предприятие иска срокът за плащане на сметките на потребителите да бъде намален на 30 дни. Сега той е обвързан с публикуването на сметките в интернет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст