Социалисти(те) бягат от кметския стол в София

Потенциални кандидати на БСП за кметските избори в София

Кметът на София е четвъртата най-важна фигура в държавата след председателя на Народното събрание, президента и премиера. Ето защо тази позиция е изключително важна за всички политически сили.

БСП например вече проведе своята анкета, в която столичните социалисти посочиха предпочитанията си и сега текат обсъждания в структурите на формацията. Открояват се имената на червените депутати Корнелия Нинова, Жельо Бойчев и Георги Кадиев. Другите номинирани са бившият градоначалник на Благоевград Костадин Паскалев, социологът и университетски преподавател професор Михаил Мирчев, както и софийският партиен лидер Калоян Паргов. 

Според поръчаните социологически проучвания към момента БСП събира в столицата около 10% от симпатиите на избирателите, докато Нинова се харесва на над 16 на сто. Конкретно за нея се смята, че би привлякла и много периферни гласове. В средата на седмицата Нинова е разговаряла с Паргов, но в крайна сметка депутатката няма да приеме номинацията главно поради две причини. 

"Не се захващам с работа, която не разбирам и никога не съм имала допир до кметски дела. Искам да знам, че като започна нещо, ще мога и да го свърша бързо. А второто е заради структурите на БСП в област София. Всички организации, от които съм избрана и чуят, че мога да бъда потенциална номинация, казват: Ние сме те избрали, ние сме работили за твоя избор, депутат си от тази област… и не са съгласни", сподели Корнелия Нинова за "БАНКЕРЪ". По думите й не е коректно и почтено да каже на тези хора, че е дотук, тъй като ще прави кариера. 

Без съмнение евентуалното издигане на проф. Мирчев ще е голяма изненада. На този етап той отклонява въпросите дали са водени разговори с него и дали би се кандидатирал, но един от плюсовете му е, че досега не е експлоатиран в политически аспект. 

Жельо Бойчев също не отговори еднозначно дали лично би повел битката за София. Той отбеляза само че сега се търси най-подходящият претендент, с който левицата да постигне най-добрия резултат на изборите през есента.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви за "БАНКЕРЪ", че целите пред социалистите са по-добри резултати в сравнение с парламентарните избори и по-голямо тяхно присъствие в Столичния общински съвет, където представителите им да бъдат незаобиколим фактор при решаването на проблемите на града. Той призна, че неговото име като ръководител на организацията винаги стои на дневен ред, но кандидатурата му ще бъде разглеждана като последния възможен вариант, ако всички останали номинирани се откажат от надпреварата. 

"Това е крайният случай, при който партията излиза със своя лидер", обясни Паргов, давайки за пример президентските избори през 2001 г., когато никой от БСП не пожела да се включи в съревнованието. Тогава председателят на социалистите Георги Първанов пое отговорност, кандидатира се и спечели президентския вот. 

"Не правя паралел между мен и Георги Първанов, а паралел в две ситуации, в които в крайния вариант аз ще поема тази отговорност", подчерта Паргов. Засега социалистите правели предварителна кампания, в която организирали кръгли маси. На три от тях били дискутирани проблемите, свързани с транспорта, благоустройството и здравеопазването в столицата. Предстои да се обсъдят въпросите за образованието, културата и общинската икономика. Предстои да бъде разработена и платформата на левицата, която обаче нямало да е само на БСП, а на всички софиянци. Паргов съобщи, че окончателният претендент на социалистическата партия за кмет на София ще стане ясен на 20 юли. 

Становището на Георги Кадиев пък е, че в големите градове БСП не бива да се бави с номинациите си. Според него агитация през август "не става", през септември и октомври "всичко е какофония и никой нищо не чува", и избори се печелят не по време на кампания, а преди нея. 

Остава впечатлението, че повечето от посочените в анкетите социалисти, без значение от причината, не желаят да се включат в битката за кметския стол. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст