ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов не е доволен от стокообмена с Виетнам

Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг

Премиерът Бойко Борисов не е доволен от размера на стокообмена между България и Виетнам. Това призна самият той след края на среща на "четири очи" с виетнамския си колега Виетнам Нгуен Тан Зунг. "Затова на тази среща сме се постарали да дадем преки задачи на министрите, на делегацията, в сферата на туризма, ИТ технологиите, енергетиката, зелените енергии, културата, спорта, образованието", поясни той на брифинг пред журналисти.

Борисов отбеляза, че през 2012-а, 2013-а и 2014 година от българската страна президент и премиер са посетили Виетнам. Този път България е в ролята на домакин. "Виетнам е може би най-близката ни страна в Азия", призна той и подчерта, че над 35 хил. виетнамци са завършили висшето си образование у нас.

От своя страна виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг отбеляза, че посещението му в България съвпада с 65-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни. Той благодари на страната ни за "искрената, огромна, ефикасна, ценна подкрепа и помощ", която България и българският народ са оказали на Виетнам в годините на борбите за утвърждаване на независимостта на страната.

Премиерът на Виетнам увери още, че сътрудничеството между двете държави ще се развива за в бъдеще. По думите му двете страни са потвърдили сътрудничеството си за стратегическо партньорство и сътрудничество в областта на отбраната, земеделието, образованието и подготовката на кадри. Зунг призова българските бизнесмени да инвестират във Виетнам.

По време на срещата бяха подписани четири двустранни документа между България и Виетнам официално след срещата. Българският правосъден министър Христо Иванов подписа с виетнамския си колега Програма за сътрудничество между двете ведомства за периода 2016-2017 година. Сключено бе Споразумение между двете правителства в областта на превенцията и борбата с престъпността.

Двете държави скрепиха отношенията си и с два меморандума за разбирателство за създаване връзки на приятелство – между Русе и Кън Тхъ, както и между Столична община и град Хо Ши Мин.

Наред с това Зунг покани официално Борисов на посещение във Виетнам с цел да развиват сътрудничеството в търговско-икономическата сфера.

Стана ясно още, че премиерът и виетнамският му колега Нгуен Тан Зунг са дали задачи на министрите в сферата на туризма, енергетиката, културата, образованието и спорта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст